Rezsi

4 tipp, hogy egy kis lakásban is környezettudatosan élhess

Stuth-Nagy Niki | 2021.06.16. 07:24

Egy kertes házban sokkal több lehetősége van az embernek a zöld mindennapokra, de lakásban sem kell feladni azt, hogy környezettudatosabb életmódot folytassunk. Az alábbi 4 tipp segít abban, hogy egy kisebb, kert nélküli lakás lakója jelentősebb pénzkiadás nélkül is zöldíthesse kicsit az életét.

1. Keressen alacsony rezsijű, környezetbarát társasházat!

Az újépítésű társasházak nagy részét már a környezetvédelmi szempontok figyelemben tartásával tervezik, így nem olyan nehéz olyat találni, ami megfelel a követelményeknek. Fontos szerep jut ebből a szempontból a fűtésnek, és az sem mindegy, hogy az épület milyen minőségben készült el, milyenek a szigetelések, mennyire vastagok a falak. Szerencsére a legtöbb hirdetésben már meg kell adni az épület energiatanúsítványának minőségét, így lehet szemezgetni, hogy melyikkel járunk jobban környezetvédelmi, és ezzel együtt hosszú távon anyagi szempontból is.

2. Termesszen növényeket a lakásban!

A beltéri növények tisztítják a levegőt – nem igazán él a köztudatban az, hogy a belső légszennyezés mennyire káros az emberi szervezetre, pedig legalább annyit elvehet az életünkből, mint a kinti, főleg, ha valaki forgalmas utcához közel lakik. Érdemes utánanézni, hogy milyen növények segítik a leginkább a káros részecskék kiszűrését, és azokat vásárolni.

3. Használjon LED-lámpákat!

Ennek már alapvetőnek kellene lennie, de sajnos még mindig sok otthonban nem az: a LED-lámpák sokkal kevesebb energiát használnak el, kevesebb hő veszik el belőlük a környezetbe, és sokkal tovább is égnek, mint a hagyományos villanykörték. Ezúttal is jót tesz az energiahatékonyság a pénztárcánknak is.

4. Használjon kevesebb vizet a fürdőszobában!

Cserélje ki a zuhanyfejet víztakarékosra, és a vécét is alakítsa át úgy, hogy kevesebb vizet használjon. Meglepő, de ezekkel az apróságokkal akár a vízhasználat 40 százalékát is megspórolhatja. Ne zuhanyozzon túl sokáig, fogmosás közben zárja el a vizet, és a mosást is hidegebb vízzel indítsa el – tíz fokokon valójában nem múlik a hatékonysága. Egy lakásban a vízhasználaton a legkönnyebb fogni, ha környezettudatosságról van szó.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.