Vállalatok

A Shell azt tervezi, hogy kilép az Exxonnal alapított közös vállalkozásból

NRGreport | 2021.07.01. 09:00

A Royal Dutch Shell ki akar lépni az Area Energy nevű, ExxonMobillal Kaliforniában alapított közös vállalkozásból – mondta a Reuters hírügynökségnek négy, a tárgyalásokhoz közel álló forrás.

A Shell ebben az évben már jópár szén-dioxid-intenzív eszközt értékesített, eladta washingtoni finomítóját a Holly Frontier Corp-nak (HFC.N) és egy Houston környéki finomítóban lévő részesedését pedig a Petroleos Mexicanos-nak, mivel a vállalatmegújuló energiaforrásokra kívánja erőforrásait fordítani.

A társaság további eszközeladást is fontolgat, többek között a texasi Permi-medencében.

A reuters forrásai szerint a Shell már értesítette az Exxont arról, hogy kilép a vállalkozásból.

A Shell szóvivője nem kommentálta a megkeresést.

Az Aera Energy és Kalifornia

A kaliforniai Bakersfieldben található közös vállalkozást 1997-ben hozta létre a Shell és az ExxonMobil, és elsősorban a San Joaquin-völgyben végez termelést.

Az Aera Energy naponta mintegy 125 000 hordó olajat és 32 millió köbméter földgázt termel, ami Kalifornia állam olaj- és gáztermelésének mintegy 25% -át teszi ki.

A Shell korábban értékesítette összes kaliforniai olajfinomítási projektjét, amelyek közül néhány a mezőkhöz csatkalkozott.

fotó: Area Energy

Kalifornia nagyjából 360 000 hordó olajat termel naponta, annak ellenére, hogy bevezette a legszigorúbb állami szintű szabályokat az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozóan. Tavaly egy végrehajtási rendelet előírta, hogy 2035-re az összes Kaliforniában értékesített új személygépkocsi és személyszállító teherautó nulla kibocsátású jármű legyen.

Megindultak az eszközeladások

Az olajárak idén megugrottak, és több mint 50% -ot emelkedtek, köszönhetően az enyhülő lezárások utáni keresletfellendülésnek. Az áremelkedés sok kőolajtermelőt arra késztetett, hogy eladásra kínáljon fel eszközöket. Az eladási rohamot a fosszilis tüzelőanyag-beruházások csökkentésére irányuló befektetői nyomás is erősíti, amely a szén-dioxid-kibocsátás által okozott globális klímaváltozás visszaszorítása érdekében folytatott harc része.

A Shell és más európai olajvállalatok, mint például a BP és a TotalEnergies is ígéretet tettek arra, hogy csökkentik a kibocsátást a megújuló energiaforrásokba történő befektetések növelésével, miközben eladnak néhány eszközt.

A Shell, a világ egyik legnagyobb olajipari vállalata nemrég bejelentette, hogy még ebben az évben arra törekszik, hogy 2035-ig legalább 45% -kal, 2050-re 100% -kal csökkentse termékeinek szén-intenzitását a 2016-os szinthez képest. Egy holland bíróság kimondta, hogy a Shell erőfeszítései nem elegendőek, és elrendelte, hogy 2030-ig 45% -kal csökkentse a kibocsátást a 2019-es szinthez képest.

Több üzletkötésre is sor kerülhet még ebben az évben, a Chevron mintegy egymilliárd dollárnyi vagyont szándékozik eladni a texasi Permi-medencében és Új-Mexikóban.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.