Vállalatok

Tatárföldön épít gumibitumengyárat a MOL

NRGreport | 2021.07.07. 15:00

A MOL és a Tatnyeft, Oroszország egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalata ünnepélyesen elindította a Tatár Köztársaságban épülő gumibitumen gyár közös projektjét. A vállalatok emellett megállapodtak egy joint venture alapításáról is, amely a gumibitumen gyártása és eladása mellett a MOL technológia licenszét terjesztheti majd a Független Államok Közösségében. A beruházás részben a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) pályázati finanszírozásából valósul meg.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, Rusztam Minnyihanov, a Tatár Köztársaság elnöke és a Tatnyeft igazgatóságának elnöke és Nail Maganov, a Tatnyeft vezérigazgatója és az igazgatóság tagja ünnepélyesen elindították a MOL és a Tatnyeft közös gumibitumen gyárának építkezését. A beruházásnak a Tatnyeft TANECO finomítója ad ottont, amely a Tatár Köztársasagában, a Moszkvától mintegy 1000 kilométerre fekvő Nyizsnyekamszk városban működik. A mintegy évi 20 000 tonna kapacitású üzem a MOL és a Tatnyeft közös gyára lesz, de ez csak az első lépés a két vállalat együttműködésében. A MOL és a TANECO, a Tatnyeft finomítót működtető leányvállalat megállapodott egy joint venture (RMB-RUSS LLC) megalapításáról, amelyben a MOL-nak 51%-os többsége lesz. A vegyes vállalat célja a MOL gumibitumen technológiájú gyár felépítése, a gumibitumen gyártása és eladása, illetve a MOL technológiájának licensz értékesítése a Független Államok Közösségében. A tatárföldi üzemben és a régió jövőbeni beruházásainál a zalaegerszegi finomítónál már kipróbált gumibitumen technológiáját fogják alkalmazni, a működéshez szükséges tudást és szakértelmet a MOL licenszként biztosítja. Az alapbitument és a gumiőrleményt a TANECO, a speciális MOL LUB gyártott modifikátort a MOL fogja biztosítani.

A beruházás értékét a partnerek vállalati részesedésük arányában finanszírozzák. A projektet a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) is segíti a beruházás értékének mintegy 50%-os támogatásával.

„Magyarország mindig is nyitott gazdasággal rendelkezett, de ez azt jelentette, hogy a külföldről Magyarországra érkező beruházások nagy jelentőséggel bírtak. Mostanra azonban új korszak kezdődött azzal, hogy vannak olyan magyar vállalatok, olyan regionális multik, amelyek külföldön jelentős és versenyképes beruházást tudnak végrehajtani" – mondta Szijjártó Péter az MTI beszámolója szerint. "A legnagyobb és legerősebb ilyen magyar multi a MOL" – tette hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy a MOL már jelen van Oroszországban, ahol napi 4,5 ezer hordó olajat termel ki. Elmondta, hogy Tatárföld különleges szerepet tölt be a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban; a régió második az oroszországi régiók közül a Magyarországgal folytatott kereskedelem nagyságát tekintve, amely az első negyedévben 100 millió dollárral nőtt. Rámutatott, hogy Magyarország az első és az egyetlen az Európai Unió tagállamai közül, amely főkonzulátust nyitott Tatárföldön.

Az együttműködés illeszkedik a MOL-csoport frissített 2030+ SHAPE TOMORROW stratégiájába is, hiszen a vállalat a körforgásos gazdaságban látja a jövőt, a Pannon Egyetemmel közösen kifejlesztett gumibitumen technológia pedig jó példája annak, hogyan lehet meghosszabbítani a használt termékek élettartamát. A MOL-csoport a technológia átadása mellett a 2012 óta működő zalaegerszegi gumibitumen üzem működési tapasztalataival is segíteni fogja a tatárföldi egységet.

A magyarországi MOL-csoporttal közösen megálmodott új projektünk is jól mutatja országaink vezetőinek kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítására irányuló törekvéseit. Ez egy példa a két vállalat partnerkapcsolatára, a globális felmelegedéssel kapcsolatos problémák megoldásában való gyakorlati részvételünkre, valamint a körforgásos gazdaság irányelvén alapuló felelős fogyasztásra” – mondta az eseményen Nail Maganov, a Tatnyeft vezérigazgatója.

Mindig büszkeséggel tölt el, ha a kárpát-medencei tudás és siker más népeket is tud segíteni. A MOL és a Pannon Egyetem kutatói által kifejlesztett gumibitumen technológia ezentúl a Független Államok Közösségének népeit is segíti a körforgásos gazdaság megerősítésében, hiszen az eddig hulladéknak szánt használt gumiabroncsokat alapanyagként hasznosítja újra. Reményeik szerint nagy üzleti lehetőségek vannak ebben a régióban, de az együttműködésünk a profitszerzés mellett fenntarthatósági célokat is szolgál. Bár egymástól többezer kilométerre élünk, az ökológiai problémákra azonos válaszokat kell adnunk” – értékelte az együttműködést Világi Oszkár, a MOL-csoport innovációs vezetője és igazgatósági tagja.

A vállalat közlemény szerint a nyizsnyekamszki gumibitumen gyár egyébként a MOL-csoport első downstream (szénhidrogén feldolgozás és kereskedelem üzletág) együttműködése a Független Államok Közösségében. A magyar vállalatcsoport már több évtizede jelen van a régióban, de eddig főként upstream (szénhidrogén kutatás és termelés) tevékenységet végzett ott.

Fotók forrása: MOL

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.