Mobilitás

Indul az Elon Musk per: ki irányítja a Teslát valójában?

NRGreport | 2021.07.09. 16:19

Elon Musk irányítja a Teslát, vagy a Tesla irányítja Elon Muskot? Több mint 2 milliárd dollár függ attól a kérdéstől, amire a hétfőn induló Musk-per rákérdez. A részvényesek azt állítják, hogy Musk arra használta fel a Tesla feletti ellenőrzését, hogy 2016-ban rákényszerítse a vállalatot a SolarCity megmentésére, megmentve ezzel a napelemgyártót – és Musk befektetését a vállalatba – a csődtől.

Az ügyet vezető szakszervezeti nyugdíjalapok és vagyonkezelők azt akarják, hogy Musk fizesse vissza a Teslának a 2,6 milliárd dolláros költségeket, és adja vissza a SolarCity részvényein elért nyereséget. Ha nyernek, ez lenne az egyik legnagyobb magánszemély ellen született ítélet.

A Delaware állambeli Wilmingtonban működő bíróságon zajló kéthetes tárgyaláson az fog eldőlni, hogy Musk, aki az üzletkötés idején a Tesla mintegy 22%-át birtokolta, az a ritka többségi részvényes, aki nem rendelkezik többségi részesedéssel.

"Szerintem a bíróságnak nagyon nehéz lesz figyelmen kívül hagynia azt a valóságot, hogy Elon Musk az nem más mint Elon Musk, és mi a Teslával fennálló kapcsolata" – mondta Ann Lipton, a Tulane Egyetem jogi karának professzora.

A professzor szerint az ügy szokatlan helyzetet jelenthet, tekintettel Musk ismertségére, a Tesla igazgatótanácsi tagjaival való személyes kapcsolataira, valamint ezen igazgatótanácsi tagok SolarCityhez fűződő pénzügyi kapcsolataira.

"Ha mindezt együtt vesszük, akkor ez elég lehet ahhoz, hogy irányító részvényesnek minősüljön" – mondta.

Kevés vezető uralja annyira a cégük arculatát, mint Musk, aki arról ismert, hogy gúnyolódik a szabályozókkal, küzd az ellenzőkkel és személyesen foglalkozik 57 millió Twitter-követőjével.

"Nagymértékben függünk Elon Musk, a Tesla Technoking és vezérigazgatójának szolgálataitól" – áll a Tesla 2020-as éves jelentésében.

A felperesek azt állítják, hogy Musk irányította a tárgyalásokat, és még a Tesla igazgatótanácsát is arra sarkallta, hogy emelje, ne pedig csökkentse a SolarCity árát.

A magasabb ár Musknak, aki a SolarCity legnagyobb részvényese volt, mintegy 22%-os részesedésével, a bírósági feljegyzések szerint előnyére vált – hasonlóan a Tesla igazgatótanácsának négy tagjához, akik pedig közvetlenül vagy közvetve SolarCity-részvényeket birtokoltak.

Az igazgatótanács tagjai tavaly 60 millió dollárért egyeztek meg az ellenük felhozott vádakban, és nem ismertek el semmilyen hibát.

A felperesek ellenben azt is állítják, hogy az üzlet Musk két unokatestvérének, a SolarCity alapítójának is hasznára vált, és megmentette az épp cash-lejtmenetben lévú vállalatot.

Musk azt állította, hogy "teljesen kivonult" az igazgatótanácsi tárgyalásokból, és hogy a részvényesek azért szavaztak az ügylet jóváhagyása mellett, mert az központi szerepet játszott a fenntartható napenergia az elektromos önvezető autókkal való integrálásában.

Musk a bírósági papírokban megjegyezte, hogy a SolarCity-üzlet hatalmas siker volt a Tesla részvényesei számára, ami azt bizonyítja, hogy az üzlet nemcsak tisztességes volt, hanem áldásos is.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.