Vállalatok

Spanyolországi erőműveket vásárolt a MET

NRGreport | 2021.07.28. 14:00

A svájci központú MET Csoport megvásárolta az Arendals Fossekompani norvég részvénytársaságtól annak 100 százalékos részesedését a COGEN Energia España nevű spanyolországi – a kombinált hő- és villamosenergia-piacon (CHP) integrált szolgáltatásokat végző – vállalatban, közölte közleményében a cégcsoport.

A MET Csoport 2021. július 28-án részvényadásvételi szerződést írt alá az oslói tőzsdén jegyzett Arendals Fossekompani (AFK ASA) norvég holdingtársasággal, a COGEN Energia España S.L.U 100 százalékos tulajdonrészének és leányvállalatainak megvásárlásáról. A COGEN a spanyol CHP-iparágban harmincéves piaci tapasztalattal bíró, integráltan működő üzemeltető és szolgáltató vállalat.

A COGEN Energia España-nak három fő üzletága van. Egyfelől öt saját CHP-erőművet üzemeltet, összesen 75 MW beépített kapacitással. Emellett eszközöket bérel, illetve üzemeltetési- és karbantartási szolgáltatásokat nyújt harmadik felek számára. A harmadik üzletág villamosenergia-piaci szolgáltatásokkal foglalkozik. Az erőművek évi 600 GWh villamosenergiát termelnek, további 400 GWh hőtermeléssel.

A kiegyenlítő és rugalmas energiatermelés különösen fontossá vált az európai villamosenergia-piacokon, mivel folyamatosan növekszik a hálózatokba betáplált, megújuló energiaforrásból származó villamosenergia mennyisége, ez pedig egyre nehezebbé teszi az áramellátás és a kereslet összehangolását. Az olyan technológiák, mint a CHP (kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés) vagy a CCGT (kombinált ciklusú gázturbina) flexibilis és hatékony megoldások, amelyek segítenek az elektromos hálózat egyensúlyban tartásában.

Ez a tranzakció a MET Csoport első jelentős beruházása a spanyol CHP-piacon. Johannes Niemetz, a MET Csoport pénzügyi igazgatója a tranzakcióval kapcsolatban elmondta:

„A rugalmassági eszközök elengedhetetlen részei vállalatunk integrált stratégiájának, amely támogatni kívánja a globális energiaátmenetet. Olyan befektetési célpontokat vizsgálunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hatékonyan tudjuk működtetni, szinergiákat teremtve a gáz- és árampiacokon már meglévő pozícióinkkal. A rugalmassági eszközöknél a MET elsősorban Spanyolországban, Olaszországban és a német piacon tervez további akvizíciókat.”

A cégcsoport legutóbb egy 42 megawattos bolgár szélerőműparkot vásárolt, akkori közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a MET célja olyan, földrajzilag is diverzifikált eszközportfóliót létrehozni az áramtermelés és az energetikai infrastruktúra területén, amelyben a megújuló energiaforrások fontos szerepet kapnak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.