Rezsi

Néhány hasznos tipp, ha elektromos autóval indul kirándulni

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.30. 04:57

Ijesztő lehet, de valójában csak pár dologra kell odafigyelni, ha nagyobb útra indulnánk az elektromos autónkkal – mutatjuk, mikre!

Pár évvel ezelőtt még lehetetlen lett volna rendes, kocsikázós kirándulásra indulni elektromos autóval, most már azonban annyit növekedett a hatótáv, a megbízhatóság, és kiépült a töltőhálózat jó része is, hogy nem igazán kockázatos már útra kelni. Azért néhány dologgal érdemes tisztában lenni, ami megkönnyítheti az utazást.

Tervezzen okosan!

Itthon még nem olyan profin kiépített a töltőhálózat, mint, tegyük fel, az Egyesült Államokban, ezért némi tervezést igényel, hogy ne történjenek kellemetlenségek. Próbáljon meg olyan töltőhelyeket keresni, ahol, amíg az autó eszi az áramot, az utazók is jól tudják érezni magukat – vagy időzítse úgy, hogy ebéd környékén étterem vagy pláza területén menjen a töltés, és igazítsa ezt mindig az étkezésekhez, amikor csak lehet.

Vegye figyelembe a körülményeket!

Minden elektromos autónak van egy átlagos távja, amit képes teljesíteni, ez azonban nagyon sok más körülménytől függően sokkal rövidebb is lehet. Más például, ha melegben, forró aszfalton megyünk a hűvös, kellemes helyett, vagy ha négyen indulunk neki, jól megpakolva, ahelyett, hogy egyedül utaznánk. Vegye figyelembe ezeket a változókat is, ha nem szeretné, hogy idő előtt lemerüljön az autó, és akkor is, ha a leghatékonyabban szeretné megtervezni az utat!

Minél hidegebb van, annál többet kell tölteni

Bár a forró aszfalt sem tesz túl jót az elektromos autónak, tudni kell, hogy hidegben többet kell tölteni a kocsit, mint melegben. Érdemes ezzel is számolni, ha például téli útra indulunk – ilyenkor még egy extra töltés jól jöhet, ahhoz képest, amit tavasszal vagy ősszel kellene felmutatnunk. Jobb biztosra menni, és ezzel is számolni.

Inkább északra induljon, mint délre!

Ha hosszabb utat tervez, és az országot is elhagyná, elektromos autóval inkább Európa északi részét célozza meg, itt ugyanis sokkal jobban kiépített a töltőhálózat, mint a délin. A hideg ellenére még mindig jobban jár ezzel, európai összehasonlításban ugyanis Norvégia és Hollandia jár az élen. Svájcban egész rendszert építettek ki az országon keresztül, Németországon, Franciaországon és Ausztrián is könnyű átautózni, a dél-európai országokban azonban nem pont ez a helyzet.

Válasszon olyan úti célt, ahol lehet tölteni a kocsit!

Már Magyarországon is vannak olyan hotelek és apartmanok, ahol van elektromosautó-töltőállomás is – igaz, jellemzően kevesebb, mint a hanyatló nyugaton. Ha megteheti tervezzen így, és olyan helyre menjen, ahol éjszaka fel is tudja tölteni az autót. Az is jó megoldás, ha a közelben keres töltőállomást, és ott hagyja éjszakára a kocsit.

Kérdezzen az ismerősöktől!

Ha nem hotelben, hanem ismerősnél száll meg, úgy diktálja az illem, hogy előre érdeklődik a töltés után – ez mégis csak a házigazda áramszámlájához adódik hozzá, ráadásul nem is alacsony összegről beszélünk. Kérdezzen tehát előre, és ajánlja fel, hogy kifizeti a töltés díját, így biztosan nem lesz kellemetlenség a dologból.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#elektromos autó   #utazás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.