Mobilitás

Folyamatosan bővül az elektromos teherautók választéka

NRGreport | 2021.08.01. 17:36

A Tesla még 2017-ben leplezte le a forradalmi teherautóját. A legfrissebb ígéret szerint jövőre tényleg elkezdik gyártani. A konkurenciánál azonban már bőven kaphatók zöld haszonjárművek.

A kereskedelmi forgalomban kapható elektromos teherautókról szóló körképünket alulról, a belvárosi áruterítésre szánt Fuso eCanter típussal kezdjük. A Daimler tulajdonában lévő japán márka, 2017 óta forgalmazza a 7,49 tonnás járművét.

Az első években, kísérleti teszt flottákkal gyűjtötték a tapasztalatokat, de most már bárki megvásárolhatja a zöld áruszállítót. A eCantert eredetileg nem elektromosnak tervezték, hanem a dízel változat átalakítása. Ezért valamivel 100 kilométer feletti hatótáv, 90 km/órás végsebesség és 175 lóerős villanymotor jellemzi.

Idén szépen nőtt az érdeklődés iránta: a 16 országban kapható modellből, 250 darabot szállítanak le mostanában. Futárcégek, élelmiszerbolt hálózatok jelentik a vevők többségét. Új-Zélandon például 110 darabos megrendelést teljesítettek.

Egy kis kínai?

Innen rögtön nagy pályára váltunk, mert a nálunk is elektromos busz gyárat működtető BYD igen szép számokat produkál. A felénk még ismeretlen márka 40 ezer elektromos buszt gyártott. Csak 2020-ban… Szóval ők a műfaj egyik legnagyobb játékosai, akik nem csak a személyautók között, hanem a haszonjárműves vonalon is éllovasok.

Az egyik sikerük Kaliforniából származik. Ott adták át a 100. kamionjukat, amelyet a neves sörgyár, az Anheuser-Bush flottája használ.

Az elektromos teherautó választékuk különben igen széles, hat különféle modellt kínálnak.

Három svéd

A Volvo, a Renault Trucks-al karöltve, a világ második legnagyobb teherautós cége. Az első, az elektromos területen is komolyan kísérletező, de nagyobb szériában még nem gyártó Mercedes-Benz. A svéd vállalat, az elektromos teherautókból többet is kínál.

Az FL és FE Európában is elérhető, a csőrös, azaz hosszú motorházú VNR csak Amerikában kapható. Ezt a modellt, a tengerentúlon fejlesztették és gyártják. A megszokott kamion kialakítás mellett, klasszikus teherautóként is árulják.

A teljesítménye 455 lóerő, a nyomatéka pedig 5492 Nm. A teljesítmény egyezik a dízel motoros konkurensek adataival, de nyomatéka meghaladja őket. A különbség a teljesítmény rendkívül sima leadása és a vele járó nulla hang és nulla környezetszennyezés.

Ha 150 kW-os gyors töltő található a telephelyen, akkor arról 70 perc alatt lehet 80 százalékra feltölteni a 264 kWh-ás akkumulátor csomagot. Ezek a paraméterek mellé jön a 104 km/órás végsebesség, és a 240 kilométeres hatótávolság.

Városi terepen

A Volvo európai elektromos teherautói, modul rendszerű akkumulátorokat kaptak. Egy csomag, 66 kWh-ás teljesítményt tud, az FE típusban három vagy négy darab található, a jármű pedig 27 tonna össztömegű lehet. A hatótávja a terheléstől, külső hőmérséklettől függően 120 és 240 kilométer között mozog. Így városi áruterítésre tökéletesen alkalmas. A motorja maximális teljesítménye 544 lóerő, de tartósan 449 lóerővel lehet számolni.

A kisebb testvér az FL, ez a Volvo 16,7 tonna össztömegű, a teljesítménye 224 lóerő, ami felmehet időnként 272 lóerőre. A hatótáv pedig optimális esetben elérheti a 300 kilométert is. Ez érhető, mert kettőtől hat csomagig terjedhet az akku csomagok száma.

Az egyik biztató dolog a Volvókkal kapcsolatban, hogy a svéd vállalat eddig 4000 hibrid vagy tisztán elektromos buszt adott el világszerte. Az ezekben kipróbált és bevált hajtáslánc található az elektromos teherautókban.

A megvalósult jövő

A svéd, de angliai telephellyel is rendelkező Volta mutatja a közeljövőt. A 2017-ben alakult vállalkozás első, pár hónapon belül megvásárolható terméke a Zero. A 16 tonna össztömegű autó kialakításán is látszik, hogy ez a mai kor gyermeke. A 220 fokos látóteret biztosító, alacsony padlós fülke megadja az alaphangot azzal, hogy a sofőrnek minimális a holttere.

A 9,4 méter hosszú jármű rakterének a belmagassága 2,2 méter. 204 lóerős motor hajtja, és az amerikai Proterre buszgyártól származó akkuja, pedig 225 kWh teljesítményű.

Az autók hatótávolsága 150-200 kilométer. A Volta 2025-ig, négytagúra bővíti a teherautó családját, a legjobb hír velük kapcsolatban, hogy 2021. vége felé kezdik el leszállítani az első megrendeléseket.

fotó: Volvo

  NRGreport
Címkék
#Daimler   #Renault Trucks   #Tesla Semi   #Volta   #Volvo  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.