Trading

Csökkenéssel indította a hetet az olaj ára, nem tud egyelőre erőre kapni a kínai és japán gazdaság

NRGreport | 2021.08.16. 06:00

Az olajárak hétfőn több mint 1%-kal csökkentek, és ez már a harmadik esés a napokban, miután a hivatalos adatok azt mutatták, hogy Kínában lassult a finomítói teljesítmény és a gazdasági tevékenység, ami azt jelzi, hogy a világ második legnagyobb gazdaságát épp a COVID-19 újabb kitörése nyomasztja.

A Brent nyersolaj 75 centtel, azaz 1,1%-kal, hordónként 69,84 dolláron állt 0442 GMT-ig. Az amerikai olaj 76 centtel, azaz 1,1%-kal, hordónként 67,68 dollárra esett.

forrás: oilprice.com

A gyári termelés és a kiskereskedelmi forgalom növekedése júliusban jelentősen lelassult Kínában, az adatok szerint, és elmaradtak a várakozásoktól, mivel a COVID-19 újabb kitörései és az áradások megzavarták az üzleti tevékenységet.

"A gyengülést valószínűleg a vártnál gyengébb növekedési adatok váltották ki Kínából, amely az olajtermékek egyik fő felszívója" – mondta Kelvin Wong, a CMC Markets piaci elemzője Szingapúrban.

A kínai nyersolaj-feldolgozás a múlt hónapban szintén a 2020 májusa óta nem látott napi szinten a legalacsonyabb szintre esett, mivel a független finomítók a szigorúbb kvóták, a megemelkedett készletek és a csökkenő nyereségek közepette csökkentették a termelést. Kína a világ legnagyobb olajimportőre.

Japánban, a világ negyedik legnagyobb nyersolajimportőrében sok elemző szerény gazdasági növekedést vár a folyó negyedévben, mivel a rekordméretű fertőzések miatt megújított rendkívüli korlátozások nem jó hatással vannak a háztartások kiadásaira.

"Arra számítunk, hogy a (japán) GDP növekedése a harmadik negyedévben is nyomás alatt marad, mivel a kiadások és a termelés továbbra is küszködik a világjárvány okozta zavarok miatt" – írja a Moody's.

A Nemzetközi Energiaügynökség csütörtökön közölte, hogy a nyersolaj iránti növekvő kereslet júliusban megfordult, és várhatóan 2021 hátralévő részében lassabb ütemben fog növekedni a COVID-19 magasan fertőző Delta törzsből származó fertőzések megugrása miatt.

A spekulánsok a New York-i és londoni határidős és opciós pozícióikat is 21 777 kontraktussal 283 601-re csökkentették az időszakban – közölte a CFTC.

 

OLVASSA EL KAPCSOLÓDÓ CIKKEINKET IS:

70 dollár alá esett az olaj ára

2022-re állhat vissza az olaj iránti kereset

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.