Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Ébredeznek a louisianai finomítók az Ida után

NRGreport | 2021.09.07. 04:00

Több Mexikói-öböl béli olajfinomító is újraindult már, de a létesítményekben keletkezett károk miatt a termelés nagyrészt még mindig áll.

 Az amerikai Mexikói-öbölben az Ida hurrikán pusztítása a partmenti olajkitermelő létesítményeket sem kímélte, a károk miatt a termelés nagy része leállt. Emellett az energiavállalatok áramkimaradásokkal és logisztikai problémákkal szembesültek, ami lassítja a termelés újraindítását– számolt be a Reuters.

Egy héttel a hurrikán után, négy louisianai olajfinomító vállalat indította újra a termelési folyamatokat – közölte vasárnap az amerikai energiaügyi minisztérium. A négy olajfinomító napi 1,3 millió hordónyi amerikai finomítói kapacitást képvisel.

A legnagyobb öbölparti olajkitermelő, a Royal Dutch Shell vasárnap értékelte a West Delta-143 tengeri fórútornyán keletkezett károkat, majd a személyzet átcsoportosítása mellett döntött. Bár a termelés kis része üzemel, a termelőegységek 80%-át még zárva tartják. Más olajtársaságok is fontolgatják, hogy a délkelet-louisianai olajkitermelést az állam egy másik kikötőjébe vagy Texasba helyezik át.

Az Exxon Mobil 520.000 hordó/nap kapacitású Baton Rouge-i finomítója szintén újraindította a működést. Ezenkívül két cég, a Placid és a Delek is újraindította a termelést az iparági hírek szerint.

Öt másik olajfinomító azonban még nem kezdte újra a működését. A partmenti termelés teljes helyreállítása, további két-három hetet is igénybe vehet egy elemző becslése szerint.

A Louisianában üzemen kívül helyezett öt finomító napi 1 millió hordót termel, ami az USA teljes finomítói kapacitásának mintegy 6%-át adja.

 

Fotó forrása: pexels.com

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.