Fenntarthatóság

Október elején ismét Budapest Climate Summit – a régió vezető klímakonferenciája (x)

Támogatott tartalom (X) | 2021.09.07. 03:00

2021. október 7-8. között immár második alkalommal rendezik meg a Budapest Climate Summit-ot. Az egyedülálló és exkluzív konferencia keretében Magyarország és a régió meghatározó vállalatainak vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós tisztviselők, pénzügyi- és tanácsadóvállalatok topmenedzserei, innovatív technológiai megoldások fejlesztői, valamit a terület elismert kutatói vitatják meg a fenntartható fejlődés hazai és nemzetközi vonatkozásait a 2050-es klímacélok tükrében.

A téma aktualitása megkérdőjelezhetetlen. A klímaváltozás elleni küzdelem egyre sürgetőbb, hosszútávú feladat, amely a gazdaság összes szektorában, a társadalom minden szintjén érezteti hatását. Éppen ezért a Budapest Climate Summit célja, hogy összekapcsolja az érintetteket – a politikai döntéshozókat, a vállalatok vezetőit, a szakmai szervezeteket és kutatóintézeteket – a klímaváltozás kihívásaival való közös szembenézés érdekében.

A Budapest Climate Summit fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, aki megnyitja a két napos konferenciát.

A Budapest Climate Summit egyik fő célja annak bemutatása, hogy a különböző szektorok vezető vállalatai hogyan alakítják át működésüket annak érdekében, hogy fenntarthatóvá és versenyképesebbé váljon gazdaságunk és 2050-re elérjük a kitűzött klímacélokat.  A konferencián olyan nagyvállalatok vezetői adnak elő, mint a TESCO, az E.ON, a MET, a Dentons, a GE, a Vodafone, a Porsche Hungaria, az Allianz, az MVM, a Mavir, a Pannonia Bio és még sokan mások.

Az Európai Bizottság a zöld fordulat elkötelezett támogatója, ezt bizonyítja a nemrég elfogadott „Fit for 55” csomag, amely egyátfogó javaslatcsomag arra vonatkozóan, hogy hogyan érjük el az 55%-os kibocsátáscsökkentési célt 2030-ra. A Bizottság terveiről Mauro Petriccione, az Európai Bizottság éghajlatpolitikai főigazgatója (DG CLIMA) fog beszámolni a Budapest Climate Summit-on.

Az uniós konszenzus tükrében, a tagállamok számos előremutató intézkedéssel és startégiával járulnak hozzá a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez. A mi régiónkban sincs ez másképp. A Budapest Climate Summit-on Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár előadásában bemutatja, hogy milyen intézkedésekkel biztosítja a kormány a gazdaság fenntartható pályára állítását. A román klímacélokról Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere fog előadást tartani. A konferencián sor kerül egy V4 panelbeszélgetésre is.

A Budapest Climate Summit során szó lesz még többek között a fenntartható városi közösségek kialakításáról, olyan előadók részvételével, mint például Pekka Timonen, aki a 2021-es európai zöld fővárosnak választott (European Green Capital 2021) Lahti finn város polgármestere. A pénzügyi rendszer zöldítésének lehetőségeiről többek között az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank szakértői fognak beszélni a Budapest Climate Summit-on.  A teljes előadói listát a konferencia honlapján lehet megtekinteni.

A konferenciát hibrid formátumban rendezik idén, azaz személyes és virtuális részvételre is lehetőséget kínálnak a szervezők.  

  Támogatott tartalom (X)
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.