Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az európai áramárak megugrását elnézve, drága tél elé nézünk

NRGreport | 2021.09.12. 19:09

Nem valószínű, hogy enyhülni fog az európai villamosenergia-árakat többéves csúcsra emelő rekordszintű energiaár-emelkedés az év vége előtt, ami drága téli fűtési szezont vetít előre a fogyasztók számára.

A kulcsfontosságú uniós és francia referencia-áramszolgáltatási szerződések idén mostanra megduplázódtak, ami az ázsiai gazdasági fellendüléstől – amely a szén- és gázárakat az egekbe repítette – az európai szén-dioxid-kibocsátási engedélyek felemelésére irányuló politikai akaratig, a magasabb olajárakig és az alacsony helyi megújulóenergia-termelésig terjedő tényezők összejátszásának tudható be.

Az EU irányadó villamosenergia-szerződése, a német Cal 2022 alapterhelési szerződés pénteken új rekordot állított fel, 97,25 euró (115,09 dollár) megawattóránként (MWh), míg a francia megfelelője alig maradt el a rekordot jelentő 100,4 euró/MWh-tól.

A szélerőművek ellátása vagy az orosz gázszállítások inkább bizonytalanságot mutatnak.

A jelenlegi háttér alapján a kereskedők és az elemzők jelentős áramellátási válságra számítanak.

A legnagyobb ismeretlen az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat 2 (NS 2) gázvezeték, amely 2021-ben kezdheti meg működését, s az majd megnövelheti a jelenleg szűkös európai gázkészleteket.

A gázkészletek 70% körüli telítettségükkel a szokásosnál alacsonyabbak a gyenge importév után, amelyben az ázsiai vevők elkapkodták a cseppfolyósított földgázt (LNG), az európai ipar pedig a vártnál gyorsabban kilábalt a COVID-19 válság miatt csökkent keresletből.

Tavaly ilyenkor a készletszintek 93%-on álltak – derült ki a GIE ágazati csoport adataiból.

Az évi 55 milliárd köbméteres NS 2 gázvezeték építése befejeződött, és készen áll Oroszország Balti-tengeren keresztül történő gázexportálási kapacitásának megduplázására, bár a német szabályozó hatóságnak még zöld utat kell adnia, ami hónapokig is eltarthat.

Az erőművek gázigénye az átlagosnál alacsonyabb európai szélsebesség miatt magas, ami visszafogja a szélerőművek energiatermelését.

Az ICIS Energy elemzői szerint Németországban a következő két hétben a szélerőművek termelése várhatóan átlagosan csak napi 5 gigawatt (GW) lesz, szemben az előző három szeptemberi 10 GW feletti átlaggal.

Ez csupán a tizede a lehetséges összmennyiségnek.

"Ha ismét lesznek olyan időszakok, amikor a szélenergia-termelés visszaesik, ami mindig a szél természetéből fakad, akkor ismét magas árak lesznek" – mondta Roy Manuell, az ICIS Energy elemzője.

Az áramárakat befolyásoló egyéb költségek, mint például a szén-dioxid-kibocsátási engedélyek, szintén nem valószínű, hogy mozdulni fognak.

Az európai uniós szén-dioxid-kibocsátási referencia-szerződés, amely jelenleg 62,4 euró/tonna, nem sokkal marad el a héten elért történelmi csúcsától, amit a környezetszennyezés költségeit növelő ambiciózusabb éghajlati célok, valamint a magas energiatermelési aktivitás miatt a vevőknek több engedélyre van szükségük.

A szén iránti kereslet megnőtt, mivel az energiatermelők igyekeznek elkerülni az egekbe szökő gázárakat. Mivel a szénerőművek kétszer annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a gázerőművek, ez viszont nagyobb keresletet és magasabb szén-dioxid-kibocsátási engedélyárakat eredményezett.

Az európai villamosenergia-termelésre szánt gőzszén ára 12 éves csúcson van, Ázsiában pedig 13 éves csúcson.

Legalább egy tényező, az atomerőművek rendelkezésre állása a fő energiaexportőr Franciaországban megnyugvást hozhat, mivel a mérnökök keményen dolgoztak a flotta fejlesztésén – bár Európa-szerte vegyes a kép az atomerőművek tekintetében, mivel egyes nagyobb piacokon, mint Nagy-Britannia és Németország, erőműveket zárnak be.

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.