Fenntarthatóság

Mobilitási hét: közel 300 település vesz részt

NRGreport | 2021.09.16. 12:00

Az idén huszadik alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Hét az Európai Bizottság kiemelt figyelemfelkeltő kampánya a fenntartható városi mobilitásról. 

Ezen a héten az európai városok és nagyvárosok fokozott erőfeszítést tesznek a fenntartható közlekedési megoldások bevezetésének népszerűsítésére, ösztönözve a lakosokat, hogypróbálják ki a gépkocsihasználat alternatíváit.

Az Európai Mobilitási Hét 2021-es szlogenje „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében”. Az idei téma kiválasztása tisztelgés az Európa – és a világ – által a COVID-19 világjárvány során tapasztalt nehézségek előtt. Emellett a példátlan egészségügyi válságból eredő változás lehetőségeire is reflektál. Ebben az évben az Európai Mobilitási Hét valamennyi város eredményeit ünnepli, hiszen a közösségi közlekedést folyamatosan és biztonságosan fenntartották a járvány legsúlyosabb időszakában is.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon, 2019-ben 292 település vett részt hivatalosan a programokban, amivel Magyarország – közel ötven ország versenyében- a harmadik helyen végzett. A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A közlekedését felelős tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz. A rendezvénysorozat hazai koordinátora az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A mobilitási hétre szeptember 16-22. között kerül sor, és fő eseménye a népszerű Autómentes Nap. A helyi hatóságokat arra ösztönzik, hogy a települések ezt a hetet használják fel innovatív tervezési intézkedések kipróbálására, új infrastruktúrák és technológiák népszerűsítésére, a levegőminőség mérésére és a lakosság visszajelzéseinek meghallgatására.

 

Fotó forrása: unsplash.com

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.