Fenntarthatóság

Ennyi fosszilis anyagnak kéne inkább a földben maradnia, hogy lassítani lehessen a felmelegedést

Stuth-Nagy Niki | 2021.09.17. 08:47

Érdekes kutatás készült: kutatók megállapították, hogy mennyi szénnek, olajnak és földgáznak kellene a föld alatt maradnia ahhoz, hogy a klímaváltozás lelassulhasson.

Először 2015-ben publikáltak adatokat arról, hogy mennyi fosszilis energiahordozónak kellene a föld alatt maradnia ahhoz, hogy a légkörbe kerülő káros anyagok olyan mértékben csökkenjenek, hogy az lassítsa a klímaváltozás ütemét is. A University College London kutatói most viszont frissítették ezt a számítást, és kiderült: a számok sokkal magasabbak a korábban vártaknál.

Az eredmények azt mutatták, hogy 2050-ig a kőolaj- és földgáztartalékok 60 százalékának, míg a széntartalékok 90 százalékának kell a földben maradnia ahhoz, hogy legyen esély elérni a párizsi klímaegyezményben foglalt célokat.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent elemzés szerint ez még mindig csak annyira lenne elég, hogy 50-50 százalékos esélyünk legyen a 1,5 Celsius-fokos álomcél elérésére, illetve persze arra, hogy ezt ne haladjuk meg. Az IPCC legfrissebb jelentése szerint ez a határ még elérhető, de átmenetileg mindenképpen magasabb emelkedéssel kell számolni.

Dan Welsby, a tanulmány vezető szerzője elmondta: reméli, a kutatásuk újabb bizonyíték arra, hogy a kőolaj-, földgáz- és szénkitermelésnek most kell a csúcsfokán lennie, és innen már csak csökkennie szabad. A kutatók azt találták, hogy évente mintegy 3 százalékkal kell csökkennie a kitermelésnek ahhoz, hogy 2050-re a megfelelő arányokat érhessék el.

Régóta ismert, hogy a villamosenergiára, közlekedésre és egyéb felhasználásra termelt fosszilis tüzelőanyagok égetése az éghajlatváltozás fő hajtóereje, mivel ez a módszer a fosszilis anyagok formájában föld alá temetett szenet kivonja, ami szén-dioxidként kerül a légkörbe. A tudósok szerint az ilyen üvegházhatású gázok tengerszint-emelkedést és szélsőséges időjárási eseményeket okoznak világszerte.

A mostani kutatáshoz hasonlót még azelőtt készítettek utoljára, hogy a párizsi klímaegyezményről szóló tárgyalások megkezdődtek volna. Az a tanulmány szintén a University College London kutatói által készült, és 2 Celsius-fokos emelkedésig számolt. Ekkor a szakértők azt találták, hogy az olajkészletek harmadának, a gázkészletek felének és a szénkészletek 80 százalékának a földben kell maradnia. A legújabb tanulmányban javasolt kibocsátáscsökkentés drámaian növeli azon fosszilis tüzelőanyagok mennyiségét, amelyeknek a földben kell maradniuk ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a párizsi klímacélokat.

Szerencsére a klímaváltozás elleni küzdelem egyre nagyobb hangot kap: az IPCC-jelentésre válaszul például a világ vezető egészségügyi szaklapjai követelték a kormányoktól: tegyenek valamit a klímaváltozás ellen. Többek között a The BMJ, The Lancet, a New England Journal of Medicine, az East African Medical Journal, a Chinese Science Bulletin, a National Medical Journal of India, a Medical Journal of Australia, és 50 BMJ specializált szaklap hozott le olyan nyílt levelet, ami a kormányokat szólítja meg, és a klímaváltozás mérsékléséért áll ki.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.