Vállalatok

Több szektort is veszélyeztet az Egyesült Királyságban kialakuló szén-dioxid-válság

NRGreport | 2021.09.28. 00:08

Miközben az egész világ a túlzott szén-dioxid mennyiség negatív hatásairól beszél, az Egyesült Királyságban éppen annak hiánya okoz hatalmas problémákat. A szigetországban olyan jelentős szén-dioxid-válság van kialakulóban, amely többek között az élelmiszer-ágazatot is megrázhatja – írja a Guardian.

A szén-dioxid azon túl, hogy az egyik legismertebb üvegházhatású gáz és az ipari termelés környezetre káros mellékterméke, számos szektor széleskörűen felhasznált alapanyaga is. Jelentős szerepe van az atomerőművek hűtésében, a csomagolt hústermékek, zöldségek és gyümölcsök élettartamának meghosszabbításában, vagy az állatok vágás előtt történő humánus elkábítása során, de szükség van rá a szénsavas üdítőitalok és sörök előállításában, az ivóvíz megtisztításában is.

A szén-dioxid-hiány nemcsak az élelmiszerágazatot és az energiaipart veszélyezteti, az egészségügy is megérezheti a hatását, hiszen bizonyos sebészeti beavatkozások során is elengedhetetlen a használata.

Az Egyesült Királyságban kialakult bizonytalanság mögött az áll, hogy a CF Industries – a cég, amely az élelmiszeripar szén-dioxid ellátásának 60%-át biztosította – nemrég a műtrágya üzemei bezárásáról döntött. Így az ország csupán a külföldről, többnyire Skandináviából és Hollandiából importált szén-dioxidra számíthat, illetve azokra a további belföldi műtrágya üzemekre, melyek csupán a szükséges mennyiség 20%-át termelik.

A problémához hozzájárult, hogy idén jelentősen megugrottak a földgázárak a járványügyi zárlatok feloldásával, valamint az ázsiai kereslet növekedése miatt kevesebb cseppfolyósított földgáz érkezett Európába – sokkolva az energiaforrásoktól függő ágazatokat, beleértve az így veszteségessé vált műtrágya üzemeket is.

A kialakult helyzet miatt a brit kormány több milliós, vészhelyzeti állami támogatásban részesíti a CF Industries műtrágya üzemeit, hogy újraindulhasson a termelés, ugyanakkor 400%-os áremelkedésre figyelmeztetik az élelmiszeripart.

Az érintett ágazatoktól folyamatosan érkeznek a bejelentések, a Washington Post cikkében arról ír, hogy a válság csak az üdítőital gyártó cégek esetében 340 000 munkahelyet érinthet. A Reuters arról számolt be, hogy a húsipar már csak napokra van attól, hogy teljesen kifogyjanak a szén-dioxid készletek, ezért felére kell csökkenteniük a termelést, ami a boltok polcain is meg fog látszani.

fotó: pexel

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.