Mobilitás

Tisztuló rali világbajnokság – Hibrid hajtás és e-fuel

Benedek Attila | 2021.10.21. 04:00

Az autósportok királynőjét, a ralit is elérte a zöldítés. A hibrid hajtás mellett a legfőbb újdonság a teljesen környezetbarát üzemanyag megjelenése.

A világ legnépszerűbb autóverseny sorozata a Formula-1. Viszont a legtöbb izgalmat és a célban gyakran tized másodpercnyi különbségeket produkáló versenyeket a rali világbajnokság szállítja. És akkor még nem említettük a hangot, a látványt és az ugratások nagyságát… Az 1973 óta íródó bajnokság történetében, az egyik legnagyobb változás jövőre történik.

Zöldítés a négyzeten

Nagyon merész újítással jelentkeztek a szervezők, amely még az F1-et is felülmúlja: a versenyüzemanyag a következő szezontól már teljes mértékben zöld lesz. Ezt úgy érik el, hogy a P1 Racing Fuel által szállított benzin, teljesen tiszta és megújuló forrásból származik. A versenybenzin egyik eleme a biomasszából előállított üzemanyag, amelyet trágyából, kommunális és mezőgazdasági hulladékból hoznak létre. A másik fél a teljesen mesterséges benzin (e-fuel), aminek az egyik része a levegőből kivont széndioxid. Ehhez csatlakozik a megújuló energiával történő vízbontással kinyert oxigén és hidrogén. Az utóbbi zöldítési módszerrel, a Porsche és a Siemens bőszen kísérletezik Chilében és egész jók az eredményeik. Az említett összetevőkből áll össze a WRC autók új versenyüzemanyaga. Az előállításában nagy szerepet kap a fenntartható forrásból származó energia, amit a szél vagy a nap biztosít. Ezzel a megoldással a rali világbajnokság csúcskategóriája a F1-et könnyedén leelőzi. Ugyanis az első számú formula alapján készülő versenyautók 2022-ben még csak E10-es, azaz 10 százalék etanol tartalmú versenybenzint tankolnak. A 100 százalékban zöld üzemanyag 2025-ben vagy 2026-ban érkezik, amikor elkezdik használni az új motorokat.   

Az e-fuel – az elektromos autók mesterséges nyomása ellenére – nagy jövő előtt áll, ugyanis kb. 1,5 milliárd hagyományos meghajtású autót használunk a Földön. És ezeket is érdemes lenne nulla vagy nullához közelítő kibocsátásúvá varázsolni, mert az elektromos autók száma nemrég lépte túl az 10 milliót. Ezért a sokak vágyálma – a teljesen elektromos autópark – csak évtizedek múlva érhető el.

A hibrid hajtás

A WRC1 néven futó csúcs autóknál a másik változás, a hibridhajtás megjelenése. Ennek a lelkét a Compact Dynamics szállítja. A német vállalat számtalan versenysorozatnak szállít, pl. a F1-nek is. A szénszálas védőkeretben lévő 136 lóerőt és 180 Nm-t tudó hibrid rendszerrel már közel 400 lóerőssé válnak a versenygépek. A felvonultatott technika segítségével 20 kilométert tudnak megtenni elektromosan az autók, ezen felül többféle módban lehet használni a hibrid rendszer adta többlet teljesítményt.

 

Az új korszak járművei

Egyelőre három gyártó kötelezte el magát az új korszakban. A friss járgányok leleplezésében a Ford volt a leggyorsabb. Az autópiacon dúló szabadidő-autó őrületet semmi sem jellemzi jobban, mint, hogy a Fiesta helyett a Pumából készült az új versenyautó. A Hyundai az i20-at veti be, de annak a legfrissebb kivitelét. A Toyota is hasonlóképpen jár el, az Év autója címet nyert Yaris-ból építettek hibrid raliautót.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.