Szabályozás

Jön a tél, a benzinárak is befagynak Magyarországon

NRGreport | 2021.11.12. 18:00

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány befagyasztja az üzemanyagárakat, pontosabban rögzítik a 95-ös benzin és a dízel árát.

A benzin és a gázolaj literenkénti árának felső határa november 15-től maximum 480 Ft lesz. A döntés 3 hónapig, február 15-ig marad érvényben. A Portfolió beszámolója alapján a miniszter elmondása szerint ez a lépés a társadalom 98%-ának a problémáját kezeli, így nem tekinthető diszkriminatívnak.

Fontos tudni azonban, hogy az üzemanyag-árrögzítés nem vonatkozik a prémium üzemanyagokra és a 100-as oktánszámú benzinre.

A döntés sokak számára váratlan lehet, hiszen az október 25-i parlamenti ülésen fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az árbefagyasztás kockázatos, így inkább béremeléssel orvosolná a problémát, mert úgy véli „ha több a bér, akkor elbír az ember magasabb árakat is.” Az árrögzítés lehetőségét ellenben már akkor sem zárta ki, mondván az európai benzinárak körülbelül másfélszeresei a hazai áraknak, így elképzelhető, hogy Magyarországon még tovább növekednek az árak – írta a Hvg.hu.

Pozitívum, hogy az ár fixálás független a külföldi devizák árfolyammozgásától, mivel a hazai benzin- és gázolajárak emelkedésében, a forint külföldi devizákkal szembeni esetleges gyengülésének hatásával is számolni kell. Különösen igaz ez a forint és a dollár viszonyára, hiszen az olajipar nagyrészt dollár alapú elszámolással dolgozik. 

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.