Vállalatok

Klímaválsággal kapcsolatos félretájékoztatással vádolják a Facebookot

NRGreport | 2021.11.19. 10:29

Egy új jelentés azt állítja, hogy a Facebook az éghajlati vészhelyzettel kapcsolatos álhírek terjesztéséből profitált az elmúlt hetekben a COP26, ENSZ klímakonferencia idején.

Pár nappal azután, hogy a Facebook globális ügyekért felelős alelnöke, Nick Clegg a glasgow-i csúcstalálkozó kezdetekor blogjában a Facebook éghajlatvédelemmel kapcsolatos álhírek elleni erőfeszítéseit hangsúlyozta, a Newsmax konzervatív médiahálózat olyan hirdetést tett közzé a platformon, mely az ember okozta globális felmelegedést álhírként, félrevezetésként nevezte meg.

A hirdetés, amelynek több változata is volt, több mint 200 000 megtekintést ért el. Emellett egy amerikai think-tank ’hogyan jósolnak a "modern világvégejósok" évtizedek óta tévesen éghajlati válságot?’  témájú hirdetését is lehozták.

A Facebook, vagyis a közelmúltban történt névváltoztatás óta Meta, nem rendelkezik külön irányelvvel a hirdetésekben vagy egyéb posztokban megjelenő éghajlatvédelemre vonatkozó félretájékoztatással kapcsolatban, s úgy látszik ez más nagy cégnél is elég újkeletű. Az Alphabet mely a Google anyavállalata, például szintén nemrég, a múlt hónapban közölte, többé nem engedélyezi az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos konszenzusnak ellentmondó hirdetéseket a YouTube-on, ahogy más szolgáltatásaiban sem. A hamis állításokat tárgyaló tartalmakat azonban engedélyezi.

A Facebook-hoz visszatérve, a vállalat általában nem távolítja el a téves információkat tartalmazó posztokat, kivéve, ha úgy ítéli meg, hogy azok közvetlen károkat okozhatnak, ahogyan azt a COVID-19 körüli álhírek esetében tette. Ezenkívül, a külső tényellenőrzői által hamisnak minősített posztokat leminősíti, és letiltja az ilyen típusú, hírérétéküktől megfosztott állításokat tartalmazó hirdetéseket. Ellenben a politikusok hirdetéseit mentesíti a tényellenőrzés alól…

Az InfluenceMap brit tink-thank, már augusztusi, olaj – és gázipari szereplők 2020-as Facebook hirdetéseit vizsgáló elemzésében is kifejtette, hogy a Facebook, annak ellenére, hogy támogatja a klímaváltozás elleni harcot, lehetővé teszi az ezzel ellentétes üzenetek népszerűsítését platformján: olyan üzenetek terjesztését engedélyezte például, melyek a fosszilis tüzelőanyag-ágazatot a klímaváltozás megoldásának részeként mutatták be. A témáról nyáron részletesebben beszámoltunk.

Az InfluenceMap ez alkalommal szintént több, félrevezető Facebook-hirdetést azonosított, melyek a COP26 ideje alatt terjedtek. Továbbá azt is megállapította, hogy a csúcstalálkozó alatt, a fosszilis üzemanyaggal foglalkozó vállalatok és lobbicsoportok 574 000 dollárt költöttek politikai és társadalmi témájú Facebook-hirdetésekre, melyek több mint 22 millió megjelenést eredményeztek.

A hirdetések, bár elvileg környezetvédelmi erőfeszítéseket népszerűsítő tartalmakat jelenítettek meg, az InfluenceMap "greenwashing-ként írta le ezeket. Ezek közé sorolható például az American Petroleum Institute egyik hirdetése, mely egy természeti tájat mutat be, miközben az éghajlatváltozás elleni küzdelmet hirdeti, vagy a BP America hirdetése, ahol neonzöld írással jelezték, hogy a vállalat támogatja az éghajlatbarát politikát.

A Reuters Responsible Business USA 2021 rendezvényén sor került interjúban Mike Schroepfer, a Facebook technológiai igazgatója arra a kérdésre, hogy szerinte hol van még hiányossága a Facebooknak az éghajlattal kapcsolatos kérdésekben, azt válaszolta: "Nyilvánvaló aggodalomra ad okot, hogy az emberek hamis híreket osztanak meg az éghajlatról a Facebookon".
Arra nem válaszolt közvetlenül, hogy a Facebook miért nem tiltotta be az összes éghajlatról szóló félretájékoztató hirdetést, de azt mondta, hogy a cég "nem akarja, hogy az emberek félretájékoztatásból profitáljanak".

 

Cikk forrása: Reuters
Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.