Szabályozás

Új szankciókat vezet be az Egyesült Államok az Északi Áramlat-2 ellen

NRGreport | 2021.11.25. 05:00

Az Egyesült Államok hétfőn újabb szankciókat vezetett be az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel kapcsolatban. A szankciók ez alkalommal az orosz kötődésű Transadria Ltd. és annak hajója ellen irányulnak – áll Antony Blinken külügyminiszter közleményében a Reuters beszámolója szerint.

Az Északi Áramlat-2 tanúsítási folyamatának felfüggesztése után, most az Egyesült Államok alkalmaz szankciókat az Északi Áramlat-2 ellen.

A külügyi tárca  a kongresszusnak megküldött jelentésében arról számolt be, beazonosított egy hajót és egy "orosz kötődésű szervezetet", a Transadria Ltd.-t, melyek kapcsolatban állnak az Északi Áramlat -2-vel – a sokat vitatott vezetékkel, amelyet azért építettek, hogy földgázt szállítson Oroszországból Németországba és amely Moszkva egyik eszköze lehet európai befolyásának további alakításában.

Az újabb intézkedéssel a PEESA-ra hivatkozva az USA kormányzata már 8 személyt és 17 hajót helyezett szankciós listára az Északi Áramlat 2 kapcsán" – összegezte a helyzetet Antony Blinken külügyminiszter.

Blinken szerint a kongresszusnak benyújtott jelentés és a szankciók megfelelnek a "Protecting Europe's Energy Security Act of 2019" (2019. -évi törvény Európa energiabiztonságának védelméről) röviden PEESA követelményeinek – számolt be a CNN.

A Biden-kormányzat tisztviselői szerint mivel a gázvezeték lényegében már elkészült hivatalba lépésük idejére, Joe Biden elnök lemondott a gázvezeték építése mögött álló német vállalatokkal szembeni szankciókról, hogy helyreállítsa a kapcsolatot Berlinnel. Több államban azonban heves tiltakozás kíséri a Biden-kormányzat Északi-Áramlat 2-re vonatkozó politikáját, valamint az egyes törvényhozók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Oroszország a gázt arra használná fel, hogy nyomást gyakoroljon Európára.

Az aggodalom oka, hogy az új rendszer lehetővé teszi, hogy Oroszország eltérő gázszállítási útvonalakat hozzon létre Kelet- és Nyugat-Európa számára. Ezenkívül Moszkva el is zárhatja a gázcsapot, sőt, a vezetékkel egyes kelet-európai országok, például az eddig tranzitdíjban részesülő Ukrajna megkerülése is lehetséges.

A külügyminisztérium egy szóvivője elmondta, hogy a kormányzat Németországgal, Ukrajnával, valamint más szövetségesekkel és partnerekkel együttműködve egy júliusi megállapodás végrehajtásán dolgozik, melynek célja, hogy tiszta és fenntartható energiaforrásokra fókuszálva segítsenek Ukrajnának diverzifikálni az energiaellátását. Az intézkedéscsomag legalább 245 millió dollár finanszírozási alapot biztosítana Ukrajnának, emellett Németország kötelezettséget vállalna arra, hogy támogatja Ukrajnát az Oroszországgal kötött gáztranzit-megállapodásának meghosszabbítása érdekében.

A szankciókra visszatérve, a jelentés szerint az Egyesült Államok főként a Transadriát és a vállalat Marlin nevű hajóját sújtják majd büntetőintézkedésekkel. Az egyik fő intézkedés, hogy a Marlint "zárolt tulajdonnak" minősítik, de nem közöltek ezzel kapcsolatos részleteket. A The Maritime Executive összefoglalójában kiegészítésként azt is hozzátette, a hajó visszatért Szentpétervárra, az Egyesült Államok és a szövetségesei joghatóságán kívülre, így az elemzők szerint a szankció gyakorlatilag végrehajthatatlan.

 

Kép forrása: FGSZ

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.