Fenntarthatóság

Különös szilveszter?

NRGreport | 2021.12.31. 04:00

Szilveszterkor elbúcsúztatjuk az óévet és köszöntjük az új esztendőt. Sokunknak ez az este a felhőtlen szórakozásról szól, és nem igazán gondolunk ilyenkor a negatív környezeti hatásokra, pedig kis odafigyeléssel a szilveszteri buli is lehet fenntartható.

Az új év beköszöntével csak a Times Square-en több mint 3000 kiló konfettit szórnak szét az utcákon, és több mint 48 tonna szemetet kell eltakarítani, a konfettitől kezdve a lufikig, partisapkákig, pizzásdobozokig és palackokig. 2019-ben a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) társaság közleménye szerint mintegy 100 köbméternyi hulladékot takarítottak össze a budapesti szilveszteri helyszíneken a társaság dolgozói. 

Hogyan legyen fenntarthatóbb az újévi ünneplés?

Kezdjük rögtön a ruhaválasztással! A gyors divat nem fenntartható, – ezért ahelyett, hogy kizárólag egy estére új ruhát vásárolna, inkább próbálja meg összeállítani a szettjét a jelenlegi ruhatárából. Ha ez nem sikerül, szervezzen ruhacserét a barátaival.

Ha utaznia kell a szilveszter megünneplésére, lehetőség szerint válassza a tömegközlekedést.

Ügyeljen arra, hogy ne termeljen felesleges szemetet, és ha segít takarítani a buli után, győződjön meg arról, hogy minden újrahasznosítható anyag a megfelelő szemetesbe kerül.

Ha Ön rendezi a szilveszteri partit, a fenntarthatóság talán nem szerepel a prioritások között, de mutatunk néhány egyszerű ötletet, amivel környezetbarátabb lehet az ünneplés.

Használjon újrahasználható étkészletet

Próbálja meg újrahasznosítható dolgokkal megoldani az étkezést, ezek az étkészletek jobbak a környezetnek, mint az eldobható edények és papírtányérok.

Küldje a meghívókat elektronikus úton

Az elektronikus meghívók használata csökkenti a papírhulladékot, és lehetővé teszi, hogy nyomon kövesse, hány vendégre számíthat.

Minimalizálja az élelmiszerpazarlást, csak a vendéglistának megfelelő mennyiséget tervezzen

Az elektronikus meghívók használatával a beállítások segítségével nyomon követheti, hogy hányan tudnak részt venni a rendezvényen, ami további előnyt jelent az élelmiszerpazarlás minimalizálása érdekében. Amikor már tudja, hogy körülbelül hány vendégre számíthat, meg tudja tervezni a vendéglátást anélkül, hogy túl sok maradék landoljon a kukában. Ha mégis túltervezte az ételmennyiséget, a barátai vigyenek el belőle magukkal, vagy akár a következő napok saját étkezéseibe építse be a maradékot.

Kölcsönözzön vagy készítsen saját dekorációt

A saját dekoráció készítése sok munkának tűnik, de szórakoztatóvá teheti, és még a vendégeket is bevonhatja a készítésbe. Bár könnyűnek tűnhet elmenni egy partyboltba, vagy megrendelni az újévi dekorációkat, a kereskedelmi forgalomban kapható eszközök túlnyomó többsége egyáltalán nem környezetbarát. Ha Ön rendszeresen szervez és tart partykat, őrizze meg a díszítő elemeket, hogy azokat újra felhasználhassa. Ne féljen attól, hogy barátai unalmasnak tartják majd, a legtöbb ember észre sem fogja venni a körülötte lévő dekorációkat, főleg, ha azok elhelyezését variálja. A fényes karácsonyi díszítések is újra felhasználhatók a szilveszteri partin, egy kis csillogást kölcsönözve a partyhelyiségnek.

Ötletek a fenntartható újévi fogadalmakhoz

Az újév fontos része az is, hogy fogadalmakat teszünk. Gondolja át, mit tehetne azért, hogy a mindennapokban fenntarthatóbb legyen, például, hogy ha nem használja készülékeit, kikapcsolja azokat vagy környezetbarát tisztítószerekre vált és helyi termelőktől igyekszik vásárolni. És még a szilveszter estét is feldobhatja a „Kinek a fogadalma?” játékkal. Mindenki leírja, mi lesz az újévi fogadalma, ezeket összegyűjtjük, majd sorban felolvassuk. A feladat az, hogy meg kell tippelni, kinek a fogadalma olvasható a cetlin.

Cikkünkből is kiderül, hogy számos egyszerű módja van annak, hogy tudatosabban éljük a mindennapokat, aminek hatására csökken az ökológiai lábnyomunk. Hiszen a Földnek nem maroknyi tökéletes környezetvédőre van szüksége, hanem számtalan tökéletlenre.

BÚÉK!

Fotó: Unsplash

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.