NRGreport
Menü
Elemzés

Fontos helyről jött a figyelmeztetés, vége lehet az olajár ralinak?

2019-07-19 15:17

A JP Morgan pesszimista az olajpiaci kilátásokat tekintve. Mind keresleti, mind kínálati oldalról lefele mutató hatások azonosíthatóak az olaj esetén. Az elemzőház becslése szerint 2020 végére 52 dollárra eshet a Brent árfolyama. 

 • Elemzés | Pletser Tamás, Erste Research | 2019-07-18

  Egy ábra, amely sokat elárul a világkereskedelem alakulásáról

  Ma reggel (07.17.) találtam erre a Bloomberg ábrára, amely mutatja, hogy miként alakul a hajózási célú fűtőolaj kereslet Szingapúrban, a legnagyobb ázsiai piacon, ami az egész régióra meghatározó.

  bővebben »

 • Elemzés | 2019-07-17

  A román rezsicsökkentés legnagyobb nyertese Oroszország lett

  → Románia azon kevés európai ország közé tartozik, amelyik nagyrészt hazai kitermelésű gázzal képes ellátni magát.

  → Az utóbbi években ígéretes mezőkre bukkantak a Fekete-tenger mélyén, és a tengeri kitermelésben jártas amerikai ExxonMobil az osztrák OMV helyi leányvállalatával közösen már elő is készítette a kitermelését. 

  → Ehhez képest idén jelentősen nőtt az orosz behozatal, és a tengeri mezők megnyitásáról szóló végső döntést az amerikaiak elhalasztották. 

  → Az amerikaiak most azt jelezték a román kormánynak, hogy fontolgatják romániai érdekeltségeik eladását is.

  → Ez a fejlemény különösen aggasztó Magyarország számára, mert ezzel a gázzal végleg megszabadulhatott volna Magyarország az orosz gázfüggéstől. 

  bővebben »

 • Elemzés | 2019-07-16

  Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

  Egy modellezett kétkeresős háztartás villamosenergia- és földgázköltsége az átlagos jövedelmükhöz képest – a korábbi időszak 4%-os értékéről – 2019 júniusában 3,4%-ra mérséklődött – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, júniusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatában.

  bővebben »