NRGreport
Menü
Egy évtized alatt drasztikusan átalakulhat a magyar áramszektor - Így teljesülhet a kormány terve
Elemzés

Egy évtized alatt drasztikusan átalakulhat a magyar áramszektor - Így teljesülhet a kormány terve

Major András | 2020-01-13 12:44

2030-ig 90 százalékban karbonsemlegessé tenné a kormány a már most is több mint 50 százalékban kibocsátásmentes hazai áramtermelést a villamosenergia-termelési mix radikális átalakításával. A megvalósítás egyáltalán nem tűnik kivitelezhetetlennek, azonban a régi paksi blokkok fokozatos leállítása, 2032 után ismét emelkedésnek indulhat a magyarországi szén-dioxid-kibocsátás, ezért új megoldásokat kell majd bevetni annak érdekében, hogy 2050-re elérhető legyen az ország Európai Bizottság céljaival összhangban álló teljes klímasemlegessége.

 • Elemzés | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020-01-10

  Ez az évtized a bicikliké volt – de mi lesz a következő nagy trend a környezettudatos közlekedésben?

  A környezettudatosabb, zöld közlekedés egyre inkább begyűrűzik a mindennapjainkba. Az előző évtized kétségkívül a bicikli időszaka volt, újra menő lett két keréken járni, még a városokban is elkezdtek figyelni a bringásokra, épültek a bicikliutak, előtérbe került a biciklis biztonság. Szakértők szerint a következő évtized váltást hozhat, és végre jöhetnek a mindennapi használatba az elektromos autók is – de a 2020-as évek igazi sztárjai mégis az elektromos rollerek és biciklik lehetnek.

  bővebben »

 • Elemzés | Ifj. Chikán Attila, Chikansplanet | 2020-01-10

  2020 vajon a zöld évtized kezdete? – izgalmas technológiai megoldások jöhetnek a környezetvédelem területén

  2019 kétségtelenül a környezetvédelem bölcsődei éve volt. Sok kezdeményezés hódított teret magának az évben, amelyek hatására csökkenhetnek például az eldobható műanyag termékek a boltok polcain, de említhetnénk azt is, hogy egyre inkább előtérbe került a karbonkibocsátás visszaszorításának kérdésköre. Világszerte megerősödtek a „zöld hangok”, világméretű mozgalmak indultak, mint például a Fridays for Future. Beérnek vajon a törekvések a következő években? Eljöhet a várt áttörés? Sokan a „zöld évtized” kezdetének jósolják 2020-at, és bár garancia nincs a gyökeres változásra, van néhány igen ígéretes innováció, amelyek abban az esetben, ha beérnek a következő években, nagy mértékben elősegíthetik a pozitív változást - írja ifj. Chikán Attila, a Chikansplant blogján.

  bővebben »

 • Elemzés | 2020-01-09

  Brutálisan sok energiát használ fel a vegyipar

  Magyarországon a vegy- és a gyógyszeripar használta fel a legtöbb energiát az iparon belül 2018-ban, a szegmensre 48,4 petajoule jutott. Ez az egész ipar 186,7 petajoule-os igényének a 25,9 százaléka volt - írja a csütörtöki Világgazdaság és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal statisztikái alapján az Index

  bővebben »