Rezsi

Interjú Hernádi Zsolttal: felesleges rohanni a benzinkútra, nincs üzemanyag probléma

NRGreport | 2022.03.09. 21:14

Szerződés szerint érkezik hazánkba a nyersolaj, és a MOL finomítói délről is elláthatók. Nincs ellátás probléma, legfeljebb helyi logisztikai probléma – a MOL elnök-vezérigazgatója ATV Egyenes Beszéd interjújában reagált az aktuális kérdésekre.

A MOL finomítói – a százhalombattai és a pozsonyi is – teljes egészében elláthatók délről is, az Adria vezetéken, egyetlen egy a kérdés csak, hogy milyen olajjal. A MOL finomítóiban ugyanis 60%-ban orosz olajat tudnak feldolgozni, erre vannak optimalizálva.

Ma Magyarországon 90 napos tartalék van kőolajból, ez egy európai szabályozás, a minisztérium bármikor felszabadíthatja, ám a valóság ennél sokkal kedvezőbb: a MOL finomítói éves kapacitása 7 millió tonna nyersolaj feldolgozása, ebből 4 millió érkezik a Barátság kőolajvezetékből, 2 millió tonna délről, további 1 millió tonna pedig a magyarországi, illetve horvátországi kitermelésből.

Ha a Barátság vezeték leállna, ugyan többet kell hozni az Adria vezetéken, ám nem ez a probléma.

A jelenlegi helyzetben két probléma lehet: egyrészt a háború miatt számos nagyvállalatot arra szorítanak, hogy ne vegyenek több kőolajat Oroszországtól. Vannak olyan vállalatok és finomítók, akik ezt meg is tudják tenni, mert többnyire más típusú olajra vannak dizájnolva. A közép-európai finomítók azonban orosz olajra vannak dizájnolva.

Továbbá azzal, hogy ezek a nyugati nagyvállalatok elkezdték nem átvenni az orosz kőolajat, a tankerek elkezdtek leállni. Épp várakoznak egy-két hetet, mert nem tudják, hogy ki fogja őket letölteni , ez teremtett most egy olyan átmeneti logisztikai helyzetet – de ezt át lehet hidalni.

 

„Földgázban azonban Közép-Európának lényegesen nagyobb a kiszolgáltatottsága, nem nagyon tudjuk máshonnan pótolni, ezzel nem érdemes viccelni”

-hangsúlyozta Hernádi.

Korábban a MOL is próbált Romániából behozni, de a romániai szabályzás a mai napig nem engedélyezte végül, hogy azok az ígéretes projektek elinduljanak. Tehát gyakorlatilag ma ez a térség markánsan ki van szolgáltatva a gáznak, de a jó hír az, hogy ezzel soha nem volt probléma.

A háború és a gyors energia árnövekedés különleges helyzetet teremtett: a maximált üzemanyagár markáns üzemanyag-turizmust vonzott be, jelenleg ugyan kamionok állnak a töltőállomásokon, ez megnövelte a forgalmat, de a mostani forgalom még mindig nagyságrendben akkora, amit a finomítók termelnek, benzinben és dízelben is, tehát nincs ellátásprobléma, csak pillanatnyi logisztikai probléma.

Pörögnek a finomítók, az üzemanyag-mennyiség rendelkezésre áll, biztosan nem lesz probléma a töltőállomásokon.

A 480 forintos üzemanyagárstop május 15-ig tart, de a MOl elnök-vezérigazgatója szerint, ha visszaáll a piaci helyzet, várhatóan nem egyik napról a másikra lesz jelentősen újra drágább a termék, tehát nagy valószínűséggel nem azonnal engedik rá a lakosságra a valódi benzinárakat.

Az üzemanyagárstop által okozott bevételkiesés kapcsán Hernádi Zsolt elmondta, hogy a MOL ugyan minden forintot sajnál, amit nem tud megkeresni, de tudomásul veszi, hogy kialakult egy olyan szituáció, amit a kormánynak és a vállalatnak is kezelnie kell. A vállalat össznyereségét ez érdemben nem befolyásolja.

fotó: youtube (ATV Egyenes beszéd)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.