Innováció
Lenyűgöző ötlet: egy francia város napenergia-forrássá alakítja a temetőjét
S.Rita | 2024.03.28.
Sokkoló előrejelzés: Tíz évvel korábban eltűnhet a jég az Északi-sarkról

Egy új kutatás lesújtó képet fest az északi-sarkvidéki jég elolvadásának valószínűségéről: a sarki jég eltűnése 10 évvel korábban bekövetkezhet, mint gondoltuk. A jó hír az, hogy a sarkvidék gyorsan talpra állhat, ha csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást.

K. Lili | 2024.03.28.
„Problémás gyermek”: A közlekedés 2030-ra Európa kibocsátásának közel felét fogja kitermelni.

A légi közlekedés kibocsátása az elmúlt 30 évben megduplázódott – gyorsabban, mint bármely más közlekedési ágazaté. A Transport & Environment (T&E) kampánycsoport új elemzése szerint 2030-ra Európa üvegházhatású gázkibocsátásának csaknem felét a közlekedés fogja kitenni.

Devenyi Dalma | 2024.03.27.
Megdöbbentő adat: a világon mindössze hét országban biztonságos a levegő

A világ mindössze hét országában teljesül a biztonságos légszennyezettségi szint 2023-ban – derül ki az IQAir svájci levegőminőség-technológiai vállalat új jelentéséből. A március 18-i héten közzétett World Air Quality Report 134 ország, terület és régió több mint 30 000 megfigyelőállomásának adatai alapján készült.

Devenyi Dalma | 2024.03.26.
Egy dán vállalat hatalmas naperőműparkot épít az arizonai sivatagban – Miért telepítenek akkumulátorokat is?

Az arizonai sivatag mélyén egy dán vállalat hatalmas napelemparkot épít, amely olyan akkumulátorokat tartalmaz, amelyek akkor töltődnek fel, amikor süt a nap, és akkor szolgáltatnak energiát az elektromos hálózatba, amikor felhős az ég.

Devenyi Dalma | 2024.03.23.
„Fehér arany”: A lítium kulcsfontosságú az elektromos autókhoz – de milyen árat fizetünk érte?

A „lítium-háromszög” – amely Argentínát, Chilét és Bolíviát foglalja magában – a Föld legnagyobb lítiumkészletének ad otthont. Ez a fém kulcsfontosságú a nettó nullára való átállásban, az elektromos autók akkumulátoraiban használják, létfontosságú a nap- és szélenergiában és még sok más technológiában. A kitermeléséhez azonban a bányák elszívják a vizet a földeket borító fehér sós síkságokból. Azoktól földektől, amely több ezer őslakos közösséget éltet és éltetett, és amelyek már akkor is itt éltek, amikor Elon Musk még meg sem született.

S.Rita | 2024.03.22.
Támogatott tartalom
Ma van a Víz Világnapja: Globális és lokális megoldásokra is szükség van a vízhiány csökkentése érdekében

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyről 1993 óta emlékezünk meg. A világnap idei mottója a „Víz a békéért”.

K. Lili | 2024.03.22.
A MET Csoport három nagy európai megújulóenergia-ipari szövetség tagja lett

A megújuló energetika területén aktív érdekképviseleti szövetségek tagja lett a MET Csoport három kiemelt fontosságú piacon. A svájci AEE Suisse-hez, az olaszországi ANIE Rinnovabili-hoz és a hazai Magyar Megújuló Energia Szövetséghez a Green Assets Divízióján keresztül csatlakozott a vállalat, hogy tagsága révén aktívabban hozzájárulhasson az európai energiaátmenetet támogató szakpolitikai szabályozás formálásához.

NRGreport | 2024.03.21.
Felfoghatatlan összeg: ennyibe fog kerülni Európának és az USA-nak a hidrogén bevezetése

Európának és az Egyesült Államoknak több mint 1 billió dollárt kell költenie az infrastruktúra kiépítésére, hogy lehetővé tegye a hidrogén üzemanyag széles körű használatát – mondta a Mitsubishi Heavy Industries egyik vezetője március 18-án.

S.Rita | 2024.03.20.
Kemény szavak: az energetikai átállás híveit elszomoríthatja, amit a Saudi Aramco vezérigazgatója mondott

Amin Nasser, a Saudi Aramco vezérigazgatója március 18-án kijelentette, hogy az energetikai átállás kudarcot vall, és a politikai döntéshozóknak fel kellene hagyniuk az olaj és a gáz fokozatos kivonásáról szóló fantáziálással, mivel a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet várhatóan tovább fog nőni az elkövetkező években.

Devenyi Dalma | 2024.03.20.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.