NRGreport
Menü
Számokban a távhőről
Elemzés

Számokban a távhőről

2019-04-12 09:14

Magyarországon csaknem száz településen, több mint hatszázötvenezer háztartásban érhető el a távhőszolgáltatás.

 • Elemzés | Pletser Tamás, Erste Research | 2019-04-09

  Miért a nagy olajcégek lehetnek a megújuló forradalom győztesei?

  Nem, nem azért amiért az ember elsőre gondolná. A Goldman Sachs olajelemzője, Michele della Segna, egy sokkal életszerűbb magyarázatot ad, amivel magam is egyetértek. Az olajcégek ugyanis nem a megújuló projekteken fognak sokat keresni – ezt főleg PR és részvényesi okból teszik, nem a hatalmas kecsegetőtő megtérülés miatt - hanem pont a tradicionális olaj –ég gázbizniszen.

  bővebben »

 • Elemzés | 2019-04-05

  Extrém helyzeteket hozott a magyar árampiacon 2018

  Tavaly 0,8%-kal emelkedett a magyarországi villamosenergia-fogyasztás 2017-hez képest, és az év során a korábbi rendszerterhelési csúcs is több alkalommal megdőlt - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018. évi villamosenergia-piaci folyamatokról szóló jelentéséből. 2018 folyamán 90 olyan óra volt, amikor a magyar piacon a másnapi ár minden környező ország árát meghaladta. 

  bővebben »

 • Elemzés | Pletser Tamás, Erste Research | 2019-04-05

  Miért emelkedik ennyire a kőolaj ára?

  A kőolaj árfolyama kitört a korábbi ársávból, a WTI bőven 60 dollár fölé emelkedett. Mi okozta ezt a masszív emelkedést? Az OPEC politikája, a venezuelai válság és a bízakodásra okot adó kínai-amerikai tárgyalások mellett a fő ok szerintem az, hogy nyilvánvalóvá vált, az amerikai palaolaj termelő szektorban lévő problémák megakasztják az Egyesült Államok kőolajtermelésének gyors felfutását. A szektorban lévő palaolaj cégek már inkább a megtérüléssel foglalkoznak, nem az ész nélküli növekedéssel, miközben a termelők problémái csak lassan oldódnak meg. Ezért várhatóan nem lesz akkora év végi palaolaj termelés, mint korábban vártuk, így van tere a kőolaj további áremelkedésének.

  bővebben »