NRGreport
Menü
Miért nehéz feladat leállni az üvegházhatású gázok kibocsátásával?
Elemzés

Miért nehéz feladat leállni az üvegházhatású gázok kibocsátásával?

Pletser Tamás, Erste Befektetési Zrt. | 2019-08-14 10:56

Ha megnézzük az idei nyár slágertémáit a nyugati és a magyar sajtóban, egyértelműen látszik, hogy a globális felmelegedés áttörte az ingerküszöböt. Az Európát sújtó páratlan júniusi hőhullám a legszkeptikusabb hangokat is elhallgattatta, miközben a klímapolitika egyre inkább politikai vonalon is megjelenik, elég csak a zöld pártok előretörésére, vagy a svéd tinédzser, Greta Thunberg tiltakozó hullámának sikerére gondolni.

 • Elemzés | Major András | 2019-08-13

  A szélerőművek egész Európa áramellátását megoldhatnák

  Az európai szükséglet tízszeresének megfelelő mennyiségű villamos energia lenne termelhető pusztán a szárazföldre telepített szélerőművekkel, illetve a szárazföldi szélenergia elméleti potenciálja alapján - ez a végkövetkeztetése egy német tudósok által készített új tanulmánynak, amely a témában eddig megjelent értékelésekhez képest jóval nagyobbra becsüli a kontinens hangsúlyozottan elméleti szélenergia-potenciálját. Ezzel együtt Európa áramellátásának 100 százalékban szélenergiából történő kielégítése egyelőre nem megvalósítható a társadalmi, gazdasági és politikai akadályok miatt. 

  bővebben »

 • Elemzés | 2019-08-08

  Kiborult a bili: kisöprik a szennyező cégeket a profik

  Szintet lépett a befektetői társadalom a klímaváltozás ügyében. Éveken keresztül csak közgyűlési határozatokban próbálták rábírni a cégeket a környezettudatosabb magatartásra, most nagy vagyonkezelő cégek kezdték el egyszerűen tömegével eladni az olajipari és szénbányászatban érintett cégek részvényeit. Nem csak a felelős magatartás, de a hideg számítás is szerepet játszik a döntésben.

  bővebben »

 • Elemzés | 2019-08-07

  Leáldozóban az olaj csillaga

  Nagyon meglepő tanulmányt publikált BNP Paribas. A szél- és a naperőművek hétszer több energiát képesek előállítani egységnyi tőkebefektetéssel a közlekedés számára, mint ami a benzin égetéséből kinyerhető a jelenlegi olajárfolyamok mellett. - írja a Bloomberg

  bővebben »