Fenntarthatóság
Tornádó döntött le szélturbinákat az Egyesült Államokban: milyen fordul elő ilyen pusztítás?
S.Rita | 2024.05.26.
Zöld úton a Porsche: Megérkezett az eFuel második generációja és zöldül az autószállítás

A stuttgarti sportkocsimárka „nyakig” benne van az elektromos autózásban és a Formula-E versenyzésben is. Miközben élen jár a szintetikus üzemanyagok fejlesztésében.

Benedek Attila | 2024.05.24.
Példátlan: Tízszer gyorsabban emelkedik a CO2 a légkörben, mint bármikor az elmúlt 50 000 év során

Az Antarktiszon több százezer év alatt felhalmozódott jég segít a tudósoknak megérteni a mai éghajlatot. Az ősi antarktiszi jég részletes elemzése kimutatta, hogy a légkör szén-dioxid-szintje tízszer gyorsabban emelkedik, mint az elmúlt 50 000 évben bármikor.

Devenyi Dalma | 2024.05.24.
Meglepő! Olaszország körforgásos gazdasága fenntarthatóbb, mint Németországé

Az öt legnagyobb gazdasági erővel rendelkező Európai Uniós országot hasonlította össze fenntarthatósági szempontból egy tanulmány. Olaszország érte el a legjobb eredményt összességében, a második helyen Németország végzett.

K. Lili | 2024.05.23.
A vulkáni hamu fel nem használt zöld energiát tárolhat

Kutatók szerint a vulkánok által kibocsátott több millió tonna hamu felhasználható lenne a megújuló energiaforrások által termelt többletenergia tárolására.

S.Rita | 2024.05.23.
Miért kulcsfontosságú a lítium az EU zöld és digitális átállása szempontjából?

A lítium egyike az EU által a kritikus nyersanyagokról szóló törvényben felsorolt 34 kritikus nyersanyagnak, és kulcsfontosságú eleme az EU-nak a fosszilis tüzelőanyagok elhagyására és a tiszta energiára való áttérésre irányuló törekvésének.

Devenyi Dalma | 2024.05.22.
Így segít csökkenteni az ételpazarlást a mesterséges intelligencia

Az Egyesült Államokban az élelmiszerpazarlás olyan mértékű, hogy az előállított élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Ez a nagyfokú pazarlás jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz: a Science egyik tanulmánya szerint az élelmiszertermelés a globális üvegházhatású gázkibocsátás 26%-áért felelős.

Devenyi Dalma | 2024.05.21.
Elkészült a világ legnagyobb levegőből szén-dioxidot leválasztó üzeme

A Climeworks megnyitotta a világ legnagyobb működő, a légkörből szén-dioxidot kivonó és közvetlen levegőleválasztó (DAC) üzemét Izlandon, amely tízszer nagyobb elődjénél.

S.Rita | 2024.05.21.
Szennyvíziszapból készít fenntartható üzemanyagot egy brit startup

A Firefly Green Fuels brit startup szennyvíziszapból készült üzemanyaga fenntartható megoldást kínál a repülőgépipar számára, miközben a szennyvíziszap megsemmisítésének problémáját is megoldaná.

K. Lili | 2024.05.20.
Az akkumulátorok Kína helyett Európában történő gyártása 37 százalékkal csökkentheti a kibocsátást

Jól dokumentált tény, hogy az akkumulátorok a modern járművek leginkább szén-dioxid-intenzív összetevői közé tartoznak, és az elektromos járművek gyártása miatt az elektromos autók szennyezőbbek lehetnek, mint a belsőégésű járműveké. Az akkumulátorgyártás Kínából az öreg kontinensre történő áthelyezésével azonban jelentős előrelépést lehetne elérni az európai autóipar környezetbarátabbá tételében.

S.Rita | 2024.05.17.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.