Pálya

Kovács Pál

A Paks II beruházásért felelős államtitkár, mérnök-hőfizikus, közgazdász.

Kovács Pál 1963. január 14-én született Karcagon, tanulmányait a Moszkvai Energetikai Egyetemen majd a Külkereskedelmi Főiskolán végezte. Előbbin mérnök-hőfizikusi képesítést szerzett Atomerőművek és Berendezések szakon, utóbbin közgazdászként végzett. Szakmai gyakorlatait 1984-től kezdődően Pakson töltötte, szakmai munkáját 1988-ban kezdte a Paksi Atomerőműnél, ahol egészen 2004-ig dolgozott különböző beosztásokban.

2004-től 2009-ig az OECD Atomenergia Ügynökség atomenergetikai szakértőjeként tevékenykedett, feladata a nemzetközi kutatás-fejlesztési projektek és ezen belül a IV: generációs szaporító reaktorok fejlesztésének támogatása volt. Kovács Pál 2009 és 2010 között atomenergetikai szakértőként dolgozott a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, Energiagazdálkodási és Szabályozási Főosztályán. 2010 és 2012 között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, majd 2012 decemberétől 2014 júniusáig az energetikáért felelős államtitkára volt. 2012-13 között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzó Tanácsának tagja, illetve 2013-ban a testület alelnöke. 2014 júniusától az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (Agency for the Cooperation of Energy Regulators – ACER) igazgatási tanácsa póttagja, megbízatása négy évre szól. 2014 júniusától a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatói tanácsadója.

Minisztériumi pályafutása alatt fogadta el a Parlament a Nemzeti Energia Stratégiát, a paksi atomerőmű élettartam-hosszabbítását, kötött kormányközi megállapodást a magyar kormány Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséről, illetve helyezte üzembe a Bátaapátiban működő kis- és közepes aktivitású végleges mélygeológiai radioaktív hulladéktároló létesítményét. Helyettes államtitkárként az EU magyar elnökségét vezette az energetika területén.

Angolul, oroszul és franciául beszél, nős, két leánygyermeke van.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.