Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az amerikaiak szerint nem olyan jó ötlet hosszú távon földgázt importálni Afrikából

Nagy Nikoletta | 2022.09.20. 08:47

John Kerry, az amerikai elnök klímaváltozási küldöttje óva inti az országokat attól, hogy hosszú távon az afrikai földgázra hagyatkozzanak.

John Kerry amerikai klímaváltozási küldött szerint a földgáz alapvetően jelenleg jó dolog lehet, átmenetet biztosíthat a szén és az olaj, illetve a megújulók között. Csakhogy hosszú távon, leginkább 2030 után zsákutcát jelenthet, ekkor ugyanis a földgázból eredő – ugyan kevesebb, de létező – kibocsátásokat is ki kell vonni a légkörből – írja a Reuters

Az afrikai országok egy jelentős része most kiaknázható lehetőségnek látja az orosz-ukrán háború miatti gázkrízist arra, hogy a saját földgázexport-rendszerét fejlessze, ami, a legtöbb ilyen területen, egyelőre gyakorlatilag nem létezik. 

Az afrikai olaj- és gázprojektek finanszírozása kulcskérdéssé vált az országok számára, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezetének novemberi, egyiptomi klímacsúcsán, a COP27-en kívánnak szorgalmazni. Szenegál és a régió más országai arra törekednek, hogy beindítsák az olaj- és gáztermelést, ami reményeik szerint elősegíti a villamosenergia-termelés, az energiaipar fellendülését és az energiaszegénység visszaszorítását.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint több mint 600 millió ember, vagyis Afrika lakosságának 43 százaléka nem jut villamos energiához, többségük a Szaharától délre fekvő Afrikában él.

Kerry szerint a kérdés most az, hogy miként segíthetünk a jelenleg csak kis mennyiségű széndioxid-kibocsátással működő nemzeteknek fejlődni anélkül, hogy mások által elkövetett hibákat ismételnénk meg, vagyis, lehetővé téve számukra, hogy a lehető legzöldebbek legyenek anélkül, hogy jelentős kibocsátásnövekedést érnének el.Elmondta, hogy a hosszú távú gázprojektek életképessége 2030 után problémássá válhat, mivel sok fejlett ország azt a céldátumot tűzte ki arra, hogy túlnyomórészt megújuló energiaforrásokra térjen át, és csökkentse a gázfelhasználását is.

Kerry szerint az ilyen hosszú távú projektek valószínűleg nem térülnek meg 10 éven belül, és hozzátette, hogy egyes országok 40 éves élettartamú projektekről beszélnek, amire a vállalások fényében nincs szükség.

Azt is mondta, hogy a fejlett országoknak több erőfeszítést kell tenniük arra, hogy segítsenek a fejlődő országoknak alkalmazkodni és leküzdeni a megújuló energiarendszerek fejlesztésének kezdeti akadályait – anélkül, hogy közben a földgáz- és olajexportra kellene támaszkodniuk.

  Nagy Nikoletta
Címkék
#Afrika   #földgáz   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.