Fenntarthatóság

Újra jegesedett a Szahara

Stuth-Nagy Niki | 2021.02.12. 07:00

42 év alatt mindössze négyszer történt meg a különleges jelenség: a Szahara homokdűnéit jég és hó fedte.

Ha a Szaharára gondolunk, elsőre talán nem a jég és hó birodalma jut az eszünkbe – sokkal inkább egy forró, kietlen sivatag, mert alapvetően erről is van szó. Néha esik az eső, és oázist is találni elvétve, de az azért nagyon ritka, hogy az afrikai homokdűnéken jég jelenjen meg. Tudjuk is, egészen pontosan milyen ritka: 42 év alatt most esett meg negyedszerre.

A jég és hó egészen pontosan dér, és jellemzően nem tart sokáig, a hőmérséklet miatt ugyanis hamar elolvad. Éppen ezért volt szerencsés Karim Bouchetata fotós, hogy sikerült lencsevégre kapnia a jelenséget, mielőtt még elolvadt volna.

A Szahara (ami egyébként egyszerűen sivatagot jelent) a bolygó legnagyobb sivataga, 8,6 millió kilométeren keresztül húzódik az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig. A Szahara Algéria, Csád, Egyiptom, Eritrea, Líbia, Mali, Mauritánia, Marokkó, Niger, Nyugat-Szahara, Szudán és Tunézia hatalmas területeit foglalja el. Afrikában természetesen nem ritka a hó, a Kilimandzsárón például gyakran fekszik hósapka, az Atlasz-hegységben pedig síparadicsom is működik. Az algériai fotós azonban az ország északnyugati részén található Aïn Séfra közelében figyelte meg a jeges dűnéket. A település nagyjából 1000 méterrel a tengerszint felett, az Atlasz hegység közelében fekszik, a környéken korábban esett már hó.

A Szaharában a jég és a hó jellemzően hamar elolvad, a régió éghajlata mellett ez is az oka annak, hogy ritkán sikerül megörökíteni a jelenséget. Az elmúlt évtizedekben 1979-ben, 2016-ban és 2018-ban dokumentáltak havat vagy jeget a sivatagban. Utóbbi két alkalommal jóval komolyabb hóesést figyeltek meg, ekkor egy alkalommal 40,6 centiméter hó is esett néhány helyszínen.

A látvány egyébként kétségkívül olyan, mintha a marsi dűnéket néznénk a sarkok közelében, ahol szintén gyakori a hó és a dér. A jelenség egyébként fordítva is meg szokott történni: a szaharai homok gyakran vörösre festi az eget Dél-Európában, és a havat is képes beszínezni. Ilyen utoljára az elmúlt napokban is történt.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#extrém időjárás   #szahara  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.