Vállalatok

Odavág az olcsó lng a Gazpromnak

NRGreport | 2016.03.18. 11:07

A következő években az európai gázpiacot az orosz gáz és az egyre olcsóbb, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó lng harca jellemzi majd – idézi a Napi.hu a bne IntelliNews hírportál cikkét. A Gazprom előtt két lehetőség áll: belemegy az árversenybe és csökkenti árait, vagy tartja a viszonyla magasabb árakat, de ezzel piaci részesedést veszít Európában. 

Az utóbbi évtizedekben az orosz állami gázmonopólium, a Gazprom az európai gázpiac legfőbb beszállítójává vált, de a veőpkkel szembeni gyakori agresszív fellépés miatt a vásárló országok alternatív források után néztek. 

A komolyabb versenytárs hiánya ellenére az alternatív energiahordozók térnyerése és az olcsó szén megjelenése nehéz helyzet elé állította a Gazpromot ezeken a stabilnak gondolt piacokon. A vásárlók később, az orosz-ukrán konfliktus miatt politikai okokra hivatkozva is más források után néztek. 

Az orosz cégnek kedvezett ugyanakkor a nagy európai gázmezők termelékenységének visszaesése is, hiszen a csökkenő kitermelés miatt a Gazprom fenntarthatta piaci részesedését Európában. 

Ezt a viszonylag nyugodt állapotot boríthatja fel az olcsó amerikai és ausztrál csepfolyósított földgáz (lng) megjelenése az európai piacon. Az idézett cikk szerint a két gázforrás igazi felfutása az évtized vége felé lendül majd meg igazán, igaz a korábbi elképzelésekhez képest várhatóan megváltozik az lng piaca. A nagy lng-terminálokat azzal a feltételezéssel kezdék el építeni, hogy Kína lesz az elsőszámú felvevőpiacuk. A kínai gazdaság növekedése ugyanakkor akadozik, így az lng-exportőrök – elsősorban az amerikai cégek – szemében felértékelődik Európa, ami versenyhelyzet elé állítja a Gazpromot. 

Az amerikai lng ára – a helyi piaci árral és a szállítási költséggel együtt – 3,30 dollár/millió btu jelenleg és ha még a helyi piaci ár vissza is állna a magasabb 2015-ös átlagértékre, akkor is olcsóbb lenne az itteni gáz, mint a Gazprom 6,80 dollár/millió btu-s ára. 

Az orosz gáz ára elsősorban a nyersolaj világpiaci árát követi, általában néhány hónapos késéssel. Az év eleji alacsony olajár az év harmadik negyedévében ezért az orosz cég kezére játszik, hiszen így olcsóbb lehet az orosz gáz az amerikai lng-nél. Az év végére viszont fordulhat a helyzet, mivel az elmúlt napokban lassan, de biztosan emelkedésbe kezdett az olaj ára, így a későbbi hónapokban az orosz gáz is drágulhat. 

A Gazprom tehát most választás előtt áll: ragaszkodik a magasabb árhoz, de ezzel kockáztatja a piaci részesedését, vagy utóbbi megőrzése érdekében belemegy az árversenybe. A Gazprom hivatalos álláspontja szerint nem csökkentik az árakat, ugyanakkor legalább 30 százalékos piaci részesedés elérését tűzték ki célul – írja a Napi.hu. 

  NRGreport
Címkék
#földgázpiac   #Gazprom   #LNG  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.