Vállalatok

Bírság nélkül megúszta a Gazprom az EU versenyhivatalának vizsgálatát

NRGreport | 2018.05.25. 05:59

A hat éve kezdődött vizsgálat azért indult, hogy kiderítse, az orosz energiaipari óriás visszaélt-e erőfölényével a Közép- és Kelet-Európai energiapiacon. A felmentő döntés azután született, hogy a Gazprom vállalta, változtat az árképzésén.

— Minden Európában üzletelő vállalkozásnak be kell tartani a versenyre vonatkozó szabályokat, függetlenül attól, hogy mely országban van bejegyezve. Mostani döntésünk szabályozza a Gazprom jövőbeni működését, olyan kötelezettséget ró a cégre, amelyekkel pozitív lépéseket tehet, hogy integrálódjon a térség gázpiacába, és valóban részes legyen az európai belső energiapiacnak – mondta Margrethe Vestager, az unió versenyügyi biztosa.

A felmentéssel a Gazprom akár a cég éves forgalmának 10 százalékát kitevő bírságtól menekült meg. Elemzők szerint gazdasági és diplomáciai döntés született. Az Európai Unió és Oroszország viszonya azóta fagyos, mióta Moszkva elfoglalta Ukrajnától a Krím félszigetet 2014-ben. A helyzet az Angliában élő volt orosz kém, Szergej Szkripal megmérgezésével csak tovább romlott.

  NRGreport
Címkék
#energiapiac   #EU   #felmentés   #Gazprom   #versenyhivatal   #vizsgálat  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.