Fenntarthatóság

Egészségügyi okokból mellőzze ezeket a műanyag csomagolásokat

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.11. 13:16

A műanyagmentes július kezdeményezés is rávilágít arra, hogy lehetőségek szerint érdemes kizárni legalább az egyszer használatos műanyagokat az életünkből. Nagyon sokan azonban ezt nem tudjuk megtenni, és muszáj műanyagból készült csomagolásokat vásárolniuk. Ha már műanyag, akkor sem mindegy azonban, hogy melyik: az alábbiakat például egészségügyi szempontokból érdemes inkább mellőzni a mindennapokból.

Elviteles kávéspoharak

Ezeknek a poharaknak a belső fala olyan műanyaggal van bevonva, amelynek egyetlen feladata, hogy a pohárban található folyadék ne jusson át rajta. Ez távolról sem természetes, és magától értetődő, hogy szivárog, ha meleggel találkozik. Gyakorlatilag a forró folyadék kioldja a műanyagot és az azt alkotó vegyületeket, és az, aki ilyen kávét iszik, a műanyagot is megkapja az itallal együtt. Ma már rengeteg újrahasználható kávéspoharat lehet kapni, amelyek fémből vagy kevésbé káros műanyagból vannak, érdemes ilyesmivel próbálkozni, hiszen a kávéspoharakat egyébként sem lehet szelektíven gyűjteni, pontosan ezen belső bevonat miatt.

Elviteles műanyag dobozok

Ezeknél is ugyanaz a helyzet, mint a kávéspohárnál: a forró ételek elkezdik feloldani a műanyagot, ami aztán az élelmiszerbe kerül, és megesszük. Olyan kémiai vegyületek is kerülhetnek az ételbe, amelyek akár terméketlenséget, fejlődési és immunológiai rendellenességeket okozhatnak, vagy egyszerűen kicsinálhatják az ember pajzsmirigyét. Ahol csak tudja, inkább maga vigye a dobozt, amibe az élelmiszer kerül, és igyekezzen kevesebbet rendelni, ahol nem tudja meghatározni, miben kapja az ételt.

Aluminiumdobozos üdítők

Az ilyen dobozos üdítők belső falát úgynevezett biszfenol A vegyülettel kezelik, amelynek a célja, hogy a benne található, sokszor szénsavas folyadék ne kerüljön kapcsolatba az alumíniummal, és az ne változtassa meg az ízét. Csakhogy ez a vegyület sem tesz túl jót a szervezetnek, kutatások bizonyították, hogy felborítja a hormonháztartást, termékenységi problémákat, anyagcserezavarokat, valamint különböző ráktípusokat is előidézhet.

Zacskózott zöldségek

Az hagyján, hogy teljesen felesleges bezacskózni olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeknek egyébként is van egy természetes védőrétegük, a műanyag, fajtájától függően, akár a szervezetre káros vegyületeket is engedhet ki magából, ami aztán a gyümölcsökre és zöldségekre is rákerül. Ez kutatásokkal még nem bizonyított, és nem minden műanyagfajta lehet felelős érte, de ha el lehet kerülni, jobb az óvatosság.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.