Fenntarthatóság

Használja fel az esővizet az otthonában!

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.04.14. 08:09

Ha környezettudatos otthonról beszélünk, mindenki rögtön drága beruházásokra és az egész energiarendszer átalakítására gondol – pedig az olyanokkal is zöldebbé tehetjük a házunkat és a mindennapjainkat, mint például a vízgazdálkodás, egészen pontosan az esővíz felhasználása. Esővízgyűjtő-tartályt már párezer forintért lehet kapni szinte bárhol, a ház körül pedig rengeteg mindenre fel lehet használni az összegyűjtött adagokat.

Képek forrása: Pexels.com

Locsolja vele a kertet!

Az egyik legegyértelműbb felhasználási lehetőség nyilvánvalóan a locsolás – még akkor is, ha nincsen nagyobb kertje, jól jöhet, hogy nem a csapból kell a vizet kiengedni a virágok locsolásához, hanem már egyébként is összegyűjtött vizet használ erre a célra. A nagyobb kertekkel rendelkező házak jellemzően több száz liternyi ivóvizet használnak fel locsolás céljából évente, ami óriási pazarlás, tekintve, hogy mennyire fogyóban van a Földön az édesvíz. Ráadásul a klíma is változik, az időjárási extrémek egyre gyakoribbá válnak, így egyre inkább rászorulunk az öntözőrendszerekre, ha a kertről vagy veteményesről van szó. Az esővíz összegyűjtése tökéletes megoldás lehet a problémára.

Mossa le vele a kocsiját!

A kocsimosás hasonló probléma, mint a kert öntözése: általában ivóvizet használunk fel hozzá, ráadásul abból is sokat, pedig egyáltalán nem kellene erre pazarolnunk. Egy átlagos slagon keresztül tíz perc alatt több mint 10 liter víz folyik át, egy kocsimosásra így átlagosan 10-100 litert elhasználhatunk – és inkább a 100 felé hajlunk, mint a 10 felé. Ha esővizet használ, máris megspórolja ezt a mennyiséget.

Takarítsa vele a házat!

Ha nem használ hagyományos tisztítószereket (amelyek kifejezetten környezetszennyezők, és nem is éppen egészségesek, hiszen vegyszerek), akkor biztosan szüksége lesz vízre is a takarításhoz – erre a célra is tökéletes az összegyűjtött esővíz. Fel is moshat vele, letakaríthatja a felületeket, ablakot sikálhat – a lényeg, hogy jó szűrőrendszert szerezzen be, ami megszabadítja az összegyűjtött vizet a kosztól és természetes hulladékdarabkáktól.

Használja, ha nincs víz a házban!

Szerencsére elég ritka, hogy órákra elzárják az embertől a vizet a vízművek, de történt már hasonló mindenkinek az életében legalább egyszer-kétszer – ilyenkor nagyon jól jön, ha van némi tisztított víztartalék a házban, még akkor is, ha az nem feltétlenül ivóvíz. Minden máshoz, amihez egyébként vizet használnánk, az esővíz is tökéletes, sőt, azokon a területeken, ahol kemény a víz, a mosáshoz még jobban is ajánlják szakemberek. Nem gyakori az ilyen vészhelyzet, de nem baj, ha az ember felkészül, főleg, ha nem kell érte tennie semmit, az esővíz pedig gyűlik magától.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.