Fenntarthatóság

A szénhidrogént sem feledi India

NRGreport | 2017.10.11. 09:03

Az elkövetkező tíz évben 300 milliárd dollár értékű fejlesztés várható India szénhidrogéniparában, hogy az ország képes legyen növekvő igényeinek kielégítésére.

Tekintettel a szubkontinens jövőben várható növekvő energiaigényére a következő tíz évben Indiában 300 milliárd dollárt fognak költeni a szénhidrogénszektor fejlesztésére – ezt Dharmendra Pradhan olajminiszter közölte a CERAWeek által szervezett IndiaEnergyForumon az Oilprice tudósítása szerint. Új-Delhi a megvalósítás  érdekében megbízott egy szakértői csoportot, hogy vizsgálja meg azokat a pályázatokat, melyek érdemesek lehetnek a finanszírozásra. 

"A kormányzati munka támogatására olyan szakértői csapatot hoznak létre, amely rendszeres tanácsadással segíti a miniszterelnök által kitűzött cél elérését, hogy legalább 10 százalékkal csökkentsék India olajimport-függőségét" – fogalmazott a miniszter. A csoport tagjai között található Daniel Yergin az IHS Markittől, Dev Sanyal a BP-től, Vijay Swaroo az ExxonMobiltól, más tudósok és iparági vezetők mellett. 

A Moody's előrejelzése szerint jövő év végére India válik a világ leggyorsabban növekvő energiapiacává megfosztva a trónjától a jelenleg első helyezett Kínát. Mindazonáltal – árnyal a jelentés – a Kínában és Indiában egyaránt tapasztalható bizonytalanságok nem teszik egyértelművé a helycserét. "Tekintettel arra, hogy az olajszektor leginkább Kínára és Indiára fókuszál, a kereslet alakulása jelentős kockázatokat rejt annak függvényében, ha a gazdasági növekedés lényegesen gyengülne a várakozásoknál" – adtak hangot aggodalmaiknak a szakértők. Az OPEC mindeközben arra számít, hogy India olajigénye 2040-re 150 százalékkal napi 10,1 millió hordóra nő a jelenlegi 4 millióról. 

Ellentétes tendenciák

India aközben kíván 300 milliárd dollárt költeni szénhidrogéniparára, hogy a világ öt legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országa közül egyedül Indiában nött az emisszió az elmúlt évben, ráadásul 4,7 százalékkal, miközben Kínában 0,3, az Egyesült Államokban 2, Oroszországban 2,1 százalékkal csökkent a kibocsátás, az Európai Unióban pedig stagnált. Ez többek között arra vezethető vissza, hogy India villamosenergia-termelésének 60 százalékát még mindig a szénerőművek adják, aminek persze egyenes következménye, hogy a világ húsz legszennyezettebb levegőjű városának fele az ázsiai országban található. A riasztó statiszták mellett tetten érhető a szándék is, hogy változtassanak ezen a helyzeten, hiszen India azt is bejelentette, hogy 2030 helyett már 2027-re teljesíti azt a párizsi kritériumot, hogy energiafelhasználásában 40 százalékra emeli a megújulók részarányát. Ennek már jelei is mutatkoznak, mivel 2014 óta India megnégyszerezte a napenergiára épülő áramtermelő kapacitását, ami így elérte a 12GW-ot, az elkövetkező hat évben pedig 100 GW-ra szeretnék emelni. Mindemellett India azt is célul tűzte, hogy 2030-tól már kizárólag elektromos autók értékesíthetők az országban.

  NRGreport
Címkék
#India  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.