Vállalatok

Kiakadtak a részvényesek a BP-vezér béremelésén

NRGreport | 2016.04.15. 07:58

20 százalékkal emelték a BP vezetőjének a bérét tavaly, a 21 éve nem látott mértékű veszteség ellenére. A döntés a társaság csütörtöki közgyűlésén kiverte a biztosítékot a részvényeseknél, akik az emelés ellen szavaztak.

A döntés visszavonatása azonban nem lesz egyszerű: a javadalmazási politikát legkorábban 2017-ben tudják csak megváltoztatni – írja a Financial Times.

A világ nagy olajcégeinek többségénél a tavalyi évben a vezetői juttatások is csökkentek az olajárak esésével és az eredményesség romlásával párhuzamosan – ahogy arról beszámoltunk.

A BP azon kevés cégek egyike, ahol tavaly is nőtt a vezérigazgató javadalmazása, annak ellenére, hogy a vállalat 6,5 milliárd dolláros veszteséggel zárta az évet – erre egyébként 20 éve nem volt példa. Bob Dudley teljes juttatása 20 százalékkal, 19,6 millió dollárra nőtt 2015-ben. A növekmény feldühítette a részvényeseket, akik a cég csütörtökön tartott éves rendes közgyűlésén a fizetésemelés ellen szavaztak.

Az emelés mértékéről azonban a 2014-es évi közgyűlésen született a döntés, a részvényesek legközelebb 2017-ben változtathatják meg ezt a javadalmazási politikát. A részvényesek növekvő elégedetlensége mindenesetre így is nyomást helyezhet a cégvezetőre és a vállalatra.

  NRGreport
Címkék
#bér   #béremelés   #BP   #British petrol   #olajipar  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.