Fenntarthatóság

Megszorongatnák a brit bérháztulajdonosokat

NRGreport | 2017.10.03. 09:55

A jelenlegi szabályozás szerint kibújhatnak az energiahatékonysági előírások teljesítése alól a brit bérháztulajdonosok, ami miatt a bérlők egy milliárd fonttal  többet fizethetnek gáz- és villanyszámláikért. 

Az Egyesült Királyság legkiszolgáltatottabb háztartásai évente akár 1 milliárd fonttal (353 milliárd forint) fizethetnek többet energiaszámláikért, amiatt, hogy a törvényhozók kiskaput biztosítottak a bérháztulajdonosok számára – figyelmeztet egy aktivista szervezet. Jövő év április elsejétől a bérháztulajdonosok számára előírták a házak szigetelését, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célozva. Aktivisták ugyanakkor azt állítják, hogy a szabályozásban biztosított mentességek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a tulajdonosok ne javítsák házaik energiahatékonyságát. Ha az érintett 300 ezer háztulajdonos mindegyike élne a mentességgel, akkor ez 1 milliárd font extraköltséget jelent a bérlők számára az elkövetkező öt évben, állítja a klímaváltozás ellen küzdő 10:10 szervezet. A szabályozás foghíjasra sikeredett az aktivisták szerint, megcsúfolva a konzervatívok választási ígéretét, hogy mérséklik az energiaszámlákat. "Ahelyett, hogy engedik a bérháztulajdonosokat kibújni az előírások alól, a kormánynak a bérlőket kellene támogatnia a kiskapuk bezárásával, a bérháztuladonosok kompenzálásával, hogy tisztességes legyen az eljárás" – mondta Emma Kemp, a 10:10 szervezet aktivistája.

 

A lakásbérleti piacon a háztulajdonosok számára azt írták elő, hogy az F vagy G energiaosztályú épületek besorolását legalább E osztályúra javítsák jövő év áprilisáig. A gond azzal van, hogy a tulajdonosok mentességet kérhetnek ha a beruházás nettó költséget jelent számukra, nem jutnak hozzá az energiahatékonyságot növelő kormányzati támogatáshoz, amelyek nagyrészt már kimerültek – így jogszerűen bújhatnak ki az épületek amúgy kötelező korszerűsítése alól. A liberális demokrata képviselő Ed Davey, a szabályozást előkészítő energiaügyi államtitkár ezzel kapcsolatban kijelentette: a kormánynak nagyon határozottan érvényt kell szereznie környezetvédelmi törekvéseinek, megakadályozva, hogy a bérháztulajdonosok kibújhassanak az előírások teljesítése alól. "A szabályok betartásával az alacsony jövedelmű háztartások évente több mint ezer fontot takaríthatnak meg energiaszámláikon, nem beszélve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről, ezért felháborító lenne, ha a konzervatívok nyitva hagynák a kiskaput a háztulajdonosok számára" – tette hozzá Davey.

A kormányszóvivő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a szabályozás világosan előírja a bérháztulajdonosok számára, hogy javítaniuk kell az épületek energiahatékonyságát. A tulajdonosok ehhez számos segítséget, támogatást vehetnek igénybe, s a mentesség megszerzését ellenörzik. A vitával kapcsolatban a bérháztulajdonosok szervezete arra hívta fel a figyelmet, hogy az épületek korszerűsítésének költségét magasabb bérleti díjak formájában terhelhetik a bérlőkre – írta cikkében a The Gurdian.

Átfogó javaslat készült

Néhány napja írtunk a Frontier Economcs által jegyzett jelentésről, ami több mint 20 szervezet, szigetelésben és más szolgáltatásokban érdekelt cégek, és olyan energetikai társaságok támogatását élvezi mint az E.ON és az Npower. A 88 oldalas jelentés pontokba szedi azokat a teendőket, melyekkel néhány lépésben újabb lendületet lehetne adni a brit otthonok energiahatékonyságának további növelésének. 

Ezek szerint elő kellene írni, hogy 2020-tól már csak zéró szén-dioxid-kibocsátású új otthon épülhetne, 2035-re pedig valamennyi brit lakásnak, háznak "C" energiaosztályúvá kell válnia. Ez utóbbi teljesítéséhez az alacsonyabb jövedelmű háztartásoknak támogatást kell nyújtani 2030-ig. Az ajánlások között szerepel, hogy adókedvezményt nyújtsanak azoknak a bérház-tulajdonosoknak, akik az energiahatékonyság javításába fektetnek, például szigetelik az épületet, de 50 százalékos támogatást kapnának azok a lakásszövetkezetek is, melyek ugyanezt teszik.  
 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.