Fenntarthatóság

Olcsó napelemekkel villamosítják a legszegényebb országokat

NRGreport | 2018.09.10. 11:36

Afrikában jelenleg mintegy félmilliárd ember lakik olyan házban, ahova nincs bekötve a villany. Egy startup olcsó napelemekkel vinne elektromosságot a legszegényebbeknek is.

Úgy forradalmasíthatják az olcsó napelemek az energiaellátást Afrikában, mint a mobiltelefonok a kommunikációt, véli egy napenergiában utazó, Bboxx nevű startup. Ahogy a Quartz írja, a szub-szaharai Afrikában a mobiltelefon az egyik legelterjedtebb technológiai cikk, ami az elmaradott agrárterületeken is praktikus, keresett eszköz. Mintegy 700 millió embernek van mobilja, annak ellenére, hogy a fekete-afrikai országokban a háztartások többségébe nincs is bekötve az áram, egymilliárd ember több mint fele részben vagy teljesen árammentes otthonban él.

Mansoor Hamayun, a Bboxx egyik alapítója elmondta, kifejezetten azért indította el cégét, hogy napelemekkel tudja ellátni azokat, akiknek jelenleg egyáltalán nem jut áram. Szerinte az olcsó napelemek segítségével Afrikában 2020-ig 20 millió ember lakását tudják villamosítani.

A szegény országokban, különösen a vidéki területeken csak nagyon lassan épül ki az infrastruktúra, ami lehetővé tenné az olyan szolgáltatások bevezetését, mint az áramellátás. A Bboxx modellje az, hogy bárhova felszerelhető, akkumulátorokra kötött napelemeket árul, kiegészítve mobilcsomagokkal. Az ember havidíjat fizet a csomagért, amiben benne van a napelemek bérleti díja és a mobil havidíja is.

Mi lesz, ha olcsóbb lesz a napelem, mint az elektromos kábel?

Az, hogy hogyan fizet az ember, attól függ, mivel foglalkozik: a fölművelésből élőknek például elég aratás után rendezni a számlákat, míg például egy taxisofőrnek, akinek állandó bevételi forrása van, egyből kell fizetnie. A havidíjak igen alacsonyak, a legdrágább csomag is csak havi 80 dollár (2400 forint). Ez afrikai viszonylatban is igen jó ár, a Bboxx szerint a napelemek energiahatékonysága miatt éri meg nekik ez az alacsony ár. Az utóbbi időben rendkívüli mértékben csökkent a napelemek ára is, 2010 óta az alkatrészek ára 70 százalékkal esett. A Quartz szerint hamarosan olcsóbbá válhatnak a napelemek, mint az elektromos vezetékek kiépítése. Ez gyökeres változást hozhat az energiaellátásban, hiszen innentől az újonnan épülő lakásoknak már inkább megéri majd saját napelemrendszert telepíteni, mint az elektromos hálózatra csatlakozni.

A megoldást afrikai államok is támogatják, nemrég a Kongói Demokratikus Köztársaság kötött 2,5 millió dolláros szerződést a céggel több millió lakás villamosítására. Emellett nem a startup az egyetlen cég, ami fantáziát lát Afrikában és a tömegeknek szánt napelemekben. Az Orange Energie multivállalat például már árulja saját napelemkészletét.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.