Vállalatok

Ellenáll a szénkorszak lezárásának a német energiaóriás

NRGreport | 2018.09.18. 07:01

Még 2035 is túl korai lenne a szén kivezetésére a német energiamixből – legalábbis az RWE, illetve szakszervezetei és más érdekképviseleti szervei szerint. Az állásfoglalás erősen kétségessé teszi, hogy a közeljövőben kompromisszumos megállapodás szülessen a kormányzati szakbizottság és a környezetvédők között – írja a Portfolio. 

Az RWE Reuters által idézett közleménye szerint a jövőbeni energiaellátás érdekében több beruházásra van szükség a villamos energia rendszer fejlesztése és a megújuló energiaforrások terén. A klímavédelmi célok és a fogyasztók, valamint az ágazatban dolgozók érdekei között pedig egyensúlyt kell találni – teszi hozzá. A megállapításokkal az RWE szakszervezetei is egyet értenek, vagyis a témában a társaság vezetősége és a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek között az álláspont gyakorlatilag megegyezik.

A közlemény előzménye, hogy a Der Spiegel korábbi beszámolója szerint Ronald Pofalla, a szén kivezetésének megtervezésével megbízott kormányzati testület egyik vezetője 2035 és 2038 között tartja reális lehetőségnek a szén német áramtermelésből való kivonását. A bizottságnak nem a szénkorszak utáni energiaellátás megtervezése, mint inkább a szociális hatások kezelése a legfontosabb feladata, például új munkahelyek létrehozásával.

Jelenleg a német villamosenergia-termelés mintegy harmadát biztosítják a megújuló energiaforrások, ezt német kormányzati célok szerint 2030-ig 65 százalékra emelnék a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a klímavédelmi vállalások teljesítése érdekében. Közben a barnaszén és a feketeszén még mindig mintegy 40 százalékban fedezi a német áremigényt. A helyzetet bonyolítja, hogy az ország 2022-ig a nukleáris energia szerepét is megszüntetné a villamos energia ellátásban.

Az RWE, az Uniper és más német központú energiacégek ugyan elfogadják a szén kivezetésére vonatkozó kormányzati célt, azonban saját terveik szerint erre csak később, valamikor a 2040-es években kerülne sor, miközben a környezetvédők siettetnék a folyamatot.

 

  NRGreport
Címkék
#energiamix   #RWE   #szén  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.