Vállalatok

Termelni kezd Paks 2 minta-atomerőműve

NRGreport | 2018.11.30. 07:14

A tervek szerint idén decemberben már kereskedelmi üzemben termeli az áramot a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja. A Szentpétervártól mintegy 70 kilométerre, a Finn-öböl partján lévő, VVER-1200-as technológiával épült új 1-es és 2-es egységek a Paks 2 beruházás mintájául szolgálnak. 

Alekszandr Beljajev, a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés főmérnökének elmondása szerint az elmúlt egy évben elvégeztek minden tesztet, a vizsgálatok pedig igazolták, hogy a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja a 60 évre tervezett üzemidő során megbízhatóan működtethető elektromos áram és hőenergia termelésére.

A Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja 2017 decemberére készült el. A reaktort üzembe helyezve 2018 márciusában kapcsolták a hálózatra a blokkot, miután próbaüzemben beindították a turbinát és a generátort. November végi adatok szerint a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja az észak-nyugat oroszországi egységes energiarendszerbe több mint 2,4 milliárd kilowattóra (kW/h) áramot táplált – tette hozzá.

Párhuzamosan épül a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 2-es blokkja, amelyet a tervek szerint 2020-ban adnak át, és 2021-ben kezdődik a kereskedelmi célú áramtermelés. Alekszej Birjukov, a Leningrádi Atomerőmű a 2-es kiépítés 2-es blokkjának szerelési munkájáért felelős vezetője újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy a munkákkal az ütemterv szerint haladnak. A 2-es blokk fő berendezései elkészültek, helyére került a zónaolvadék csapda, a reaktortartály, a gőzfejlesztők, a nyomás kompenzátor, beszerelték a fő keringtető szivattyúkat. Elkészültek a primerköri berendezéseket összekötő vezetékrendszer hegesztésével, és készülnek a technológiai rendszer átmosására, amely elengedhetetlen feltétele a blokk fizikai indításának.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.