Vállalatok

Leépülőben a lengyel szén

NRGreport | 2020.02.19. 12:22

Évtizedek óta nem volt olyan alacsony a szénfelhasználás az energiaelőállítását szénerőművekre alapozó Lengyelországban, mint 2019-ben. Közel tíz százalékkal, vagyis hárommillió tonnával kevesebbet használt az energiaszektor, mint 2017-ben – írta a G7.

Lengyelország a nyolcadik legnagyobb szénfelhasználó a világon, és Németország mögött a második az Európai Unió országai közül. Az energiatermelésük 80 százaléka szén elégetéséből származik és ennek meg is van az eredménye: az EU 50 legszennyezettebb levegőjű városából 36 Lengyelországban található.

A szénfogyasztás visszaesésének okai közé sorolja a G7 cikke, hogy a magyar Mátrai Erőműhöz hasonlóan a lengyel erőművek is egyre elavultabbak és a szén-dioxid-kvóták miatt életpályájuk vége felé járnak. A szén helyét egyre inkább átveszi a kevésbé szennyező földgáz.

A lengyel kormány láthatóan megkezdte a fokozatos leépítést és nemrég felfüggesztette a 2023-ban üzembe helyezni tervezett Ostorelka szénerőmű beruházásának támogatását. Ettől függetlenül idén még vélhetően befejezik a Mátrai Erőműhöz hasonló kapacitású, 910 megawattos Jaworzno elnevezésű szénerőművet.

Ha a szén felhasználása a lengyel energiamixben továbbra is ilyen gyors ütemben akkor akár már idén elérheti azt a szintet, amelyet eredetileg a kormányzat 2030-ra tűzött ki – emlékeztet a G7 írása.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.