Fenntarthatóság

Vegyi szennyezés fenyegeti a delfineket

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.02.20. 09:33

Nagy a baj a Nagy-korallzátonynál: ausztrál kutatók most kimutatták, hogy az itt élő delfinek jelentős részének akkora a vegyi szennyezettség a szervezetében, hogy abba akár bele is pusztulhatnának.

Ausztráliában már 1975-ben betiltották a PCB-ket, azaz a poliklórozott bifenileket, amelyek környezetre veszélyes anyagok. Az emberek szervezetébe PCB-k elsősorban szennyezett levegővel, szennyezett élelmiszerrel valamint bőrön át régi elektronikai cikkek érintése útján kerülhetnek. A dioxinokhoz hasonlóan feldúsulhatnak az emberi szervezetben. Ismert, hogy a PCB-k bekerülhetnek az anyatejbe is, és rontják a reprodukciós képességet, valamint emberben valószínűleg, állatok esetében viszont teljesen biztosan rákkeltők.

Képek forrása: Pixabay

Ez nagyon rossz hír a Nagy-korallzátony területén élő delfineknek, hiszen egy friss kutatás a megvizsgált állatok 68 százalékának szervezetében talált olyan mennyiségű PCB-t, hogy az akár halálos is lehet. A Southern Cross Egyetem kutatói az Ecological Indicators tudományos folyóiratban számoltak be arról, hogy az egyik, 2015-ben megvizsgált púposdelfin szervezetében annyi PCB volt, amennyit még élő állati szervezetben soha nem mértek a szakirodalomban.

Annak ellenére, hogy Ausztráliában már 45 éve betiltották, a Nagy-korallzátony területén még mindig rengeteg PCB és DDT, vagyis diklór-difenil-triklóretán mutatható ki a vízből. Utóbbi egy nagy hatású rovarméreg, amely felhalmozódik a szervezetben, ezért fokozottan mérgező lehet. A DDT-t kicsit később, az 1980-as években tiltották be Ausztráliában, de még mindig érezni a használatának hatásait.

A kutatók leginkább azon lepődtek meg, hogy a 2015 és 2016 között gyűjtött mintákban a 2009-2010-es adatokhoz képest átlagosan hétszerese volt ezeknek a káros anyagoknak a koncentrációja. A vizsgálathoz púposdelfinektől és az igencsak viccesen festő ausztráliai delfintől nyertek mintákat a Fitzroy-folyó vízgyűjtő területéről. Ez a mezőgazdaság miatt az évek során jócskán átalakult, és az egyik legnagyobb szennyező forrása a Nagy-korallzátonynak.

A kutatók kifejtették, hogy a delfinek a szennyeződést leginkább táplálkozással viszik be, és a zsírtartalékaikban tárolják a káros anyagokat. Mivel a delfinek viszonylag sokat esznek, testsúlyuk 4-6 százalékát is elfogyasztják halból egy nap, ezért ennyi idő alatt 10 kilogrammnyi táplálékot is magukhoz vehetnek, hamar felgyülemlik a szervezetükben a vegyi anyag.

Ráadásul a PCB és a DDT nemcsak a halakat elfogyasztó állatra hatnak: kutatások kimutatták, hogy a nőstény delfinek képesek a szennyeződés 80 százalékát átörökíteni az utódaikra is.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.