Vállalatok

Tőzsdére készül a világ legnagyobb olajcége

NRGreport | 2016.01.08. 07:52

Tőzsdére viheti Szaúd-Arábia az állami olajcégét, a Saudi Aramcót. A cég a világ legnagyobb olajkitermelő cége és minden bizonnyal a világ legtöbbet érő cége is egyben.

Egy vezető szaúdi herceg két ülést is tartott, ahol a cég tőzsdei bevezetéséről egyeztettek, a döntés várhatóan a következő hónapokban születik meg – írta az Economist.

Ha a tőzsdei bevezetés mellett döntenek, akkor is még számos részletkérdés hátra van. Jelenleg a cég részvényeinek körülbelül 5 százalékát tervezik a tőzsdére bevezetni, ez idővel növekedhet, a szaúdiaknak viszont az érdekükben áll, hogy továbbra is többségi tulajdonosai maradjanak a cégnek.

A befektetők számára a cég legvonzóbb eleme az olajkutatás és kitermelés lehet, a cég 261 milliárd hordónyi szénhidrogén-tartaléka tízszerese az Exxon Mobilénak, a világ legnagyobb magánkézben lévő olajcégének.

A bejelentés időzítését sokan furcsállták viszont: az olaj határidős kereskedése gyakorlatilag tízéves mélyponton van és várhatóan ott is marad, mivel az OPEC-országok azon dolgoznak, hogy a riválisaikat kiszorítsák a piacról az olaj tartósan alacsony árazásával.

  NRGreport
Címkék
#olaj   #Saudi Aramco   #Szaúd-Arábia   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.