Fenntarthatóság

Így kezelje környezettudatosabban a háztartási hulladékot

Stuth-Nagy Niki | 2022.01.14. 08:14

A szelektív hulladékrendszer még most is gyerekcipőben jár, és lehetne sokkal hatékonyabban csinálni az otthoni hulladékgyűjtést – adunk néhány tippet arra, hogyan.

Egy brit kutatás szerint az ország lakosai kifejezetten figyelnek a környezetvédelemre, és hajlandóak többet is fizetni egy-egy termékért, ha az környezettudatosabb alternatívája valamilyen szennyezőbbnek. A szelektív hulladékrendszerrel azonban még hadilábon állnak: 46 százalékos a háztartások újrahasznosítási rátája, ami a 222,2 tonna éves hulladékra vetítve még mindig édeskevés. Az alábbi tippeket a briteken kívül mindenki más is megszívlelheti, aki szeretné újabb szintre emelni az otthoni hulladékgazdálkodását.

Gyűjtse a szelektív hulladékot erre kialakított zacskókban!

Több nagy áruházban és az interneten is kapható színkódos, külön újrahasznosításra és szelektív hulladékgyűjtésre kialakított zacskócsomag. Ezzel egyszerűbb lesz a szeparálás, és bár kissé nehéznek tűnhet először, könnyű megérteni, hogy mi kerül melyik újrahasznosító zsákba vagy dobozba, és ha már egy ideje csinálja, természetesnek fogja találni a hulladék újrahasznosításának folyamatát.

Komposztáljon!

A kerti hulladék és a régi karton vagy papír újrahasznosításának egyik legegyszerűbb módja egy komposztdoboz felépítése a kertben. Ha szeret kertészkedni, és van is rá lehetősége (például nem kertes házban lakik), akkor érdemes helyben elrendezni azt a hulladékot, amit lehet komposztálni.

Ne vegyen palackozott vizet!

Magyarország legnagyobb részén kiváló minőségű a csapvíz, ezért felesleges hulladékot generál, ha palackozott vizet vásárol. Ha mindenképpen szeretne tisztított vizet inni, vegyen víztisztítót a csapra, vagy szerezzen be olyan kancsót, amely megszűri a folyadékot. Persze a műanyagpalack az egyik legkönnyebben szelektíven gyűjthető hulladék, mégis azzal teszi a legjobbat, ha egyáltalán nem is generálja a szemetet.

Használjon újrahasznosítható tárolókat!

Szintén ehhez kapcsolódik: az ételtárolókkal is jobb, ha igyekszünk minél kevesebb hulladékot termelni, így az újrahasznosítható, többször használható változatok jelenthetik a megoldást. Ha nem szeretne műanyag dobozokba pakolni, érdemes beruházni egy jobb minőségű üvegszettre, amelyet könnyebb elmosni is, és biztosan nem oldódnak ki melegítés hatására káros anyagok belőle.

Összességében kerülje a műanyagcsomagolást!

Ahol tudja, húzza meg a határt a felesleges hulladékgenerálás esetében, és igyekezzen minél kevesebb csomagolóanyagot igénybe venni! Ma már több helyszínen vannak csomagolásmentes boltok, amelyekben rengeteg terméket vásárolhat saját maga vitt tárolóedényekben.

Ajándékozza el a megunt tárgyakat!

Nem kell rögtön mindent kidobni – ha olyan ruhája vagy más használati eszköze van, ami jó állapotban maradt fenn, de már nincs rá szüksége, ajándékozza el őket! Jótékonysági boltokba is beviheti ezeket, vagy egyszerűen körbekérdezhet az ismerősei között, hogy kinek van szüksége ilyesmire.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.