Fenntarthatóság

Radikális energiatervvel állt elő Hillary Clinton kihívója

NRGreport | 2015.12.07. 14:58

Megszüntetné az Egyesült Államok teljes olaj-, szén- és nukleárisenergia-függőségét Bernie Sanders, vermonti szenátor, Hillary Clinton legfőbb demokrata párti kihívója az elnökjelöltségért folytatott versenyben. 

A demokrata párti elnökjelöltségi posztért Hillary Clintonnal harcba szálló Bernie Sanders átfogó klímavédelmi programot hirdetett, amely megszüntetné az Egyesült Államok olaj-, szén- és nukleárisenergia-függőségét – írja a CNBC

A vermonti szenátor terve 10 millió új munkahely létrejöttével számol a megújuló energiaforrásokhoz köthető vállalatoknál. Sanders terve megtiltaná az olaj- és gázcégek lobbistáinak, hogy a Fehér Házban dolgozzanak, nem adna bérbe állami földterületeket olyan cégeknek, amelyek fosszilis energiahordozókat használnak, és az Obama elnök által vázoltnál gyorsabb ütemben csökkentené a károsanyag-kibocsátást. A szenátor az atomerőművek működési engedélyeit sem hosszabítaná meg addig, amíg nem rendezik megnyugtatóan az elhasznált fűtőelemek biztonságos tárolását. 

Sanders Hillary Clinton legnagyobb kihívója a demokrata párti elnökjelöltségért folytatott versenyben, és a most ismertetett elképzelésekkel is nyomást kíván gyakorolni a volt külügyminiszterre. Clinton Sanders hatására ellenezte a vitatott Keystone XL olajvezeték megépítését röviddel azelőtt, hogy Obama elnök is elvágta a beruházást a múlt hónapban. 

Általánosabb energiapolitikai kérdésekben Clinton ugyanakkor Sandershez képest kevésbé radikális álláspontot képvisel, és például nem ellenezné az amerikai olajexport-tilalom feloldását abban az esetben, ha ezzel párhuzamosan kompromisszumos megoldásokat találnának a tiszta energiaforrások növelésére, és ha ez a lépés nem járna automatikusan az állami földeken folytatott olaj-, gáz- és szénkitermelés leállításával.

A Sanders-terv ezzel szemben leállítaná a teljes amerikai földgáz- és nyersolajexportot, és a szenátor egy olyan törvényt is támogatna, amely megtiltaná az állami földek bérbeadását fosszilis energiahordozók bányászatára. Sanders betiltaná a külszíni fejtéseket is, ami pedig egy gyakori kitermelési forma az Appalache-hegység államaiban. Az ezzel kieső bevételek és az elvesző munkahelyek pótlására anyagi támogatásban részesítené a régió közösségeit, az állásukat elveszítő gyári munkások, bányászok számára egészségügyi és oktatási juttatásokat biztosítana, arról ugyanakkor nem szól a terv, hogy pontosan mekkora összeget szánna erre.  
 
Hillary Clinton novemberben egy ehhez hasonló, 30 milliárd dolláros tervre tett javaslatot, amelynek keretében az elbocsátott szénipari munkásokat új munkahelyekhez segítenék, és a munkakeresés idejére is biztosítanák számukra az egészségügyi ellátásokat – írja a CNBC. 

  NRGreport
Címkék
#Bernie Sanders   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.