Címlap

Az Opus kivásárolja a cseh befektetőket a Mátrai Erőműből

NRGreport | 2018.03.26. 14:16

Azt követően, hogy a múlt héten megírtuk, hogy az Opus egy cseh céggel közösen megszerezte a Mátrai Erőmű Zrt. közel 73 százalékos részvénypakettjét, az Opus most közölte, hogy kivásárolja a cseh partner 50 százalékos részesedését a közös projektcégből, ezáltal annak egyedüli tulajdonosa lesz. 

Az Opus-csoport két lépésben kivásárolja a prágai központú Energetický a Prùmyslový Holding (EPH) Mátrai Erőmű Zrt.-ben szerzett tulajdonrészét – jelentette be a vállalat az ügyletről szóló megállapodást a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A Tranzakció első lépésének zárásakor a Status Power Invest Kft. a MÁTRA ENERGY HOLDING Zrt. 85%-os tulajdonosává válik. A Tranzakció első lépésének zárására a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal jóváhagyását követően kerül sor. Az első lépés zárását követően a Mátrai Erőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság a Mészáros Csoport kizárólagos irányítása alá kerül, akként, hogy a MÁTRA ENERGY HOLDING Zrt. és ezáltal a Mátrai Erőmű Zrt. feletti irányítást teljes körben a Status Power Invest Kft. fogja gyakorolni.

A Tranzakció második lépésének zárásakor a Status Power Invest Kft. a MÁTRA ENERGY HOLDING Zrt. által kibocsátott részvények 100%-ának kizárólagos tulajdonosává válik, ezzel a Status Power Invest Kft a Tranzakció első lépésében szerzett kizárólagos irányítást követően, a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények 72,665%-a felett, egyedül, közvetett tulajdonjogot szerez. Ezen eseményre 2019. június 20. napján kerül sor.

A Társaság 2018. február 15. napján közzétett rendkívüli tájékoztatásában arról informálta a befektetőket, hogy a Status Power Invest Kft. 55,05 %-os üzletrészével megvalósítani kívánt tőkeemelést követően 20%-os közvetett tulajdonosa lesz a Mátrai Erőmű Zrt.-nek. Ehhez képest a tranzakció és az OPUS GLOBAL Nyrt. által megvalósítandó alaptőke emelést követően az OPUS GLOBAL Nyrt. első lépésként 34%-os, második lépés eredményeképpen 40%-os közvetett tulajdonosává válik a Mátrai Erőmű Zrt.-nek.

A tranzakciók zárását követően tehát az Opus-csoport kizárólagos irányítása alá kerül a Mátrai Erőmű. A magyar-cseh partnerek döntésüket a nemzetgazdasági és villamosenergia-ellátás szempontjából is kiemelt jelentőségű társaság hosszú távú működési stratégiájára, valamint fejlesztésére vonatkozó eltérő elképzeléseikkel indokolják.

  NRGreport
Címkék
#Mátrai Erőmű Zrt.  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.