Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A zöld energia az üzleti életben is előnyt jelent

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.21. 12:09

A BloombergNEF statisztikája szerint 2018-ban a vállalkozások 13,4 gigawatt megújuló energiát termeltek, ez duplája az előző évi mennyiségnek. Bár a környezetre gyakorolt hatása sem elhanyagolható az ilyen beruházásoknak, azt is érdemes látni, hogy a vállalatok így pénzt is spórolhatnak, ami hosszú távon anyagi előnyöket is jelent a környezetszennyező energiával dolgozó cégekkel szemben. De milyen előnyökről is beszélünk pontosan?

Az egyértelmű: kevesebb rezsi

Az egyik leginkább egyértelmű és szembetűnő előnye a zöld energiának az, hogy a vállalatnak nagyon lecsökken a rezsire kiadott pénzmennyisége. Míg egy átlagos háztartás is megérzi az ilyen változásokat, a vállalatok annyi energiát használnak el, hogy ez már számottevő összeg lehet. Attól függően, hogy mennyi zöld energiát használnak, és mennyire fontos számukra az energiabiztonság, a cégek akár az egész energiaellátásukat is fedezhetik ilyen forrásokból.

Védelem az elektromos áram árának változásától

Ha egy vállalat sok energiát használ, az áram árának még egy nagyon kis változása is komolyan meglátszódhat a rezsin – ha zöld energiával működik a cég, függetlenedik is egyben a lakossági áramellátástól, és stabilan előre tervezhet pénzügyileg is, hiszen nem kavar be nála egy nem várt áremelés.

Eladhatja a megtermelt zöld energiát

Ha több zöld energiát termel, mint amennyit elhasznál, egy vállalat abból is termelhet nyereséget, ha eladja az előállított energiát. Ez nemcsak vállalati, de országok közötti szinten is működik, és könnyen lehet, hogy az ilyen módú energiakereskedelem lesz a jövő egyik fő kereskedelmi alapja.

Nagyobb megbízhatóság

Lehet, hogy nem mindig süt a nap, és nem mindig fúj a szél, de a zöld energiatermelés mennyiségét vállalati szinten azért elég szépen ki lehet számolni. Ezzel ellentétben a hagyományos áramellátásban bármikor akadozás léphet fel, elmehet az áram, ami tevékenységtől függően komoly kiesést jelenthet egy-egy cégnek. Ilyen problémával nem kell szembenéznie annak, aki legalább részben energiafüggetlen, és saját magának termeli az áramot.

Környezeti előnyök hosszú távon

Nem érdemes megfeledkezni arról sem, hogy hosszú távon is megéri befektetni a zöld energiába – a fosszilis energiahordozók elől lassan elfordul a piac, és nem árt, ha időben reagálnak a vállalkozások a piaci változásokra akkor is, ha csak ilyen területről van szó. A jövő zöld, nem érdemes elfelejteni, hogy nemcsak az azonnali profitra kell gondolni, hanem a hosszú távú megoldásokra is.

(Renewable Energy Magazine)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.