Rezsi

Igy tegye a házát ténylegesen energiahatékonnyá

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.15. 13:23

Rengeteg tippet és trükköt olvasni online, ami abban segít, hogy egy kicsit energiahatékonnyá tegye az otthonát. De mi van akkor, ha nem segíteni akar a helyzeten, hanem ténylegesen olyan lakássá akarja varázsolni, ami a lehető leginkább energiahatékony, akkor az alábbi tippeket érdemes megfontolnia.

Mérje fel a helyzetet!

Ahhoz, hogy tényleg energiahatékonnyá tegye az otthonát, először tudnia kell, hogy pontosan hol érdemes javítani a jelenlegi helyzeten. Ezt saját maga is meg tudja állapítani, ha ért hozzá, de érdemesebb szakembert hívni a dologhoz. Vásárolhat infravörös kamerát is, ma már olyat is kapni, amit mobiltelefonnal lehet használni, ez megmutatja, hogy hol nem megfelelő a szigetelés, és hol érdemes javítani vagy kiegészíteni.

Koncentráljon az élettérre!

Az életteret ebben az esetben arra a területre értjük, amit fűtünk és hűtünk. Általában nem tartozik ide például a pince vagy a padlás, így valójában az élettér szigetelésének kell rendben lennie. Rengeteg energia elveszhet akkor, ha a szigetelés csak a padláson kívül jó például, de minden télen felfűti azt a helyiséget is annak ellenére, hogy nincs rá szüksége.

Szigeteljen!

Magától értetődő, hogy ha megvannak a ház gyenge pontjai, azokat be kell tömni. Egy jó szigetelés a legjobb befektetés, hamar visszajön az ára. Ha nem régi a ház, akkor lehet, hogy csak néhány helyen érdemes kiegészíteni a szigetelést, ha viszont nem modern építésű, lehet, hogy jobban jár, ha az egészet felújítja.

Váltson elektromosra!

Ha gázzal fűt, nagyon drága lehet átállni más fűtési módszerekre, de lehet, hogy hosszú távon jobban megéri, mivel ezeket később rá tudja kötni megújuló energiaforrásokra. A többi eszközt viszont nem nehéz elektromossá tenni: gondoljon például a sütőre! Ha régi a hűtője vagy a mosógépe, cserélje le energiahatékonyabbra, ma már rengeteg ilyen kapható a piacon. Lehet, hogy kicsit drágább, mint a hagyományos verzió, de hamar visszahozza az árát.

Priorizáljon!

Valószínűleg nem tud mindent egyszerre megcsinálni, és lehet, hogy nem is kell – gondolja át, hogy miért szeretne változtatni, és a célok alapján válassza ki, milyen változtatásokkal szeretné kezdeni az otthona energiahatékonnyá tevését. Nem kell azonnal mindent megcsinálni, már az is rengeteget segít a környezeten, ha elkezdi a változtatásokat. Nem mindegy, hogy pénzügyileg szeretne jobban járni, vagy az a végső cél, hogy teljesen a hálózatról lekapcsolva működjön.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.