Trading

Azért az olaj az úr

NRGreport | 2016.11.16. 14:32

A megújulókba történő befektetések és az éghajlatváltozást mérséklő megállapodások ellenére a következő évtizedekben is a fosszilis energiahordozók lesznek a meghatározóak, derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség legfrissebb tanulmányából. A szervezet szerint a párizsi egyezmény kevés, további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy ne emelkedjen az átlaghőmérséklet.

A szervezet minden évben közzé teszi az energia ágazatra és felhasználásra vonatkozó előrejelzéseit (World Energy Outlook). A következő évtizedekben nagymértékben változik az energiaágazat, 2040-ig a földgáz és a megújulók (szél- és napenergia) részesedése nő leginkább a kőszén és az olaj kárára, derül ki az idei kiadványból.

Az olaj iránti kereslet is növekedni fog 2040-ig, elsősorban az alternatív ágazatokba történő befektetések alacsony mértéke miatt. A palalolajtermelők által termelt többlet miatt az olaj ára volatilis marad.

Átalakul a gázpiac: az LNG részesedése megelőzi a vezetékes gázét, s a 2000-ben mért szintekhez képest a globális hosszú távú gázkereskedelem felét teszi majd ki.

A szervezet megállapítja, hogy a globális ellátásbiztonság fenntartásához hosszú távon szükség lesz olaj- és gázberuházásokra.  Azonban ha 2017-ben is alacsony marad a kutatás-kitermelésbe történő beruházások szintje, a hagyományos energiahordozók kínálata is visszaeshet a következő néhány évben.

Bár a párizsi egyezményt komoly előrelépésnek tartja, a tervezett lépéseket eredményeit kevesli az IEA. A különféle nemzetközi egyezmények eredményeképpen 2040-ig átlagosan 150 millió tonnával csökkenhet évente a globális szén-dioxid kibocsátás, szemben a 2000-től mért évi 650 millió tonnával. A megállapodás két Celsius fokban maximalizálná a globális átlaghőmérséklet emelkedést, ezzel szemben a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a lépések csak ahhoz elegendők, hogy 2,7 Celsius foknál nagyobb mértékben ne emelkedjen az átlaghőmérséklet 2100-ig.

A szervezet szerint fel kell gyorsítani az energiahatékonyságot javító és alacsonyabb kibocsátású technológiák életbe léptetését. Főként a döntéshozókon múlik, milyen irányba tart majd a világ, mondta Fatih Birol, az IEA vezetője.

Ahhoz, hogy a globális hőmérséklet emelkedése az ENSZ klímaegyezménynek megfelelően a két Celsius fokot ne haladja meg, a szén-dioxid kibocsátás nem emelkedhet tovább a következő években, a világgazdaságnak pedig az évszázad végére szénmentessé kellene válnia, írja a tanulmány.

  NRGreport
Címkék
#energiapiac   #gáz   #IEA   #olaj   #World Energy Outlook  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.