Trading

Beszédes adatok arról, mi történik az árupiacokon

NRGreport | 2018.01.19. 17:29

Hektikus mozgások uralják az árupiacokat, megszoktuk, természetesek a kétszámjegyű változások. Az jóval ritkábban fordul elő, hogy a főbb árucikkek mozgása erősen egy irányba mutat. A 2016-os és 2017-es is ilyen volt.

A 2011-2015 közötti gyenge emelkedések és erőteljes zuhanások után két jó évet tudhatnak maguk mögött az árupiacok. Tavaly a földgáz nagyobb (20,7 százalék) és a gyapjú minimális esésével szemben a főbb árucikkek mindegyike emelkedett.

A legnagyobb nyertesek a palládium (56,3%), az aluminium (32,4%), a szén (31,2%), a réz (30,5%) és a cink (30,5%) voltak. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy az igazán nagy ugrásokat néhány kisebb piac mutatta: az akkumulátorokhoz használt elemek közül a kobalt rendkívül jó évet tudhat maga mögött, 133 százalékkal emelkedett a jegyzés.

Az elmúlt évtized trendjeit vizsgálva néhány érdekesség is felfedezhető az adatokból. Miközben az arany piacát – amely hektikus áralakulásának kockázataira rendre figyelmeztetnek a tanácsadók – a többi árupiaci termékéhez képest – mérsékeltebb elmozdulások jellemezték az elmúlt évtizedben, a szén és különösen a gáz piaca viszont rendre az erőteljesebb ingadozásokat mutatók között szerepel. 

  NRGreport
Címkék
#arany   #árupiac   #földgáz   #szén  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.