Fenntarthatóság

Elképesztően kreatív céges rezsicsökkentésre készülnek

NRGreport | 2018.06.20. 06:31

Már korábban is beszámoltunk róla, hogy épül a Balance Hall névre keresztelt Váci úti irodaház, a CPI fejlesztésében, ám a cég alapkőletétellel egybekötött projektbemutatóján igazán izgalmas részletek is kiderültek az ingatlanról.

Ha ma azon gondolkodik bárki, hogy mi a proptech, hogyan lehet a mindennapokban használni, akkor annak Győri Gyula a CPI FM vezetője adta meg a saját válaszukat. Nem holmi okosirodát, ami mostanában olyan népszerű, hanem egyenesen tudatos irodát fejlesztenek. Az egyik legizgalmasabb pontja ennek a tudatos rendszernek, hogy a bérlők a biciklik és taposógépek által termelt energiának a dupláját kapják vissza, amit pl. telefonok töltésére használhatnak. Főnök, lementem tekerni és spórolni a cégnek! Hangzik majd el a mondat nemsokára több ezer pesti irodista szájából. 

A 2019 őszén átadásra kerülő, 16 ezer négyzetméteres Balance Hall a Váci úti Balance Office Park meglévő épületeihez szervesen kapcsolódó új szárnya lesz. A legújabb épülettel közel 35 ezer négyzetméteres irodakomplexummá bővül a Balance Office Park. "A 21. század egyik legnagyobb kihívása, hogy környezetünket tiszteletben tartva, de a technológia adta előnyöket kihasználva és szeretve éljünk benne." Ez a gondolat vezényeli az ingatlanos cég fejlesztési terveit.

"Ösztönözni szeretnénk az épület bérlőit, látogatóit a környezeti erőforrások tudatosabb, takarékosabb felhasználására. Ehhez könnyen érthető és kezelhető technológiákat építünk be, amelyek azonnali visszajelzést adnak az épület felhasználóinak az őket körülvevő rendszerekről, berendezésekről, például a villamos energia aktuális fogyásáról, a megtakarított energia mértékéről" – magyarázza a tudatos épület koncepciójának lényegét Győri Gyula, a CPI Hungary Facility Management igazgatója, aki előadóként résztvevője volt a Proptech fókuszú FM & Office 2018 konferenciánknak. Ettől lesz más ez az épület, mint más környezetbarát irodaház vagy bevásárlóközpont Magyarországon.

De mi az a tudatos épület?

Röviden: 
A tudatos épület a tudatos energiafelhasználás és a tudatos épületmenedzsment 

Elképesztően kreatív céges rezsicsökkentésre készülnek

Hosszabban: 
A cég mérnökei úgy tervezik a tudatos épületeket, ezen belül a Balance Hallt is, hogy az épület egy on-line felületen állandó visszajelzést ad a felhasznált és megtakarított energiáról. A bérlők is bármikor megnézhetik mikor, mennyi energiát fogyasztottak.

"Egy intelligens épületfelügyeleti rendszert hozunk létre, amely reagál a környezeti változásokra, így az energiát felhasználó rendszerek könnyen tudnak alkalmazkodni a napi szükségletekhez és öntanulásra is képesek lesznek. Tudatos odafigyeléssel és okos fejlesztésekkel a munkahelyi lét a fenntartható fejlődés egyik alapköve lehet. A környezet és az épület harmóniájára törekszünk. Ennek érdekében folyamatosan felhívjuk bérlőink, látogatóink figyelmét arra, hogy nemcsak kötelességünk gondoskodni a környezetünkről, de anyagilag meg is éri" – magyarázza a tudatos épület koncepciójának lényegét Győri Gyula.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

→ Tudatos épületmenedzsmenttel, tudatos technológiai alkalmazásokkal: a kialakításnál már proaktív üzemeltetési eljárásokat készítenek, amelynek része, hogy a bérlő egy könnyen használható, önálló okos felületen tudja kísérni a ház vagy saját villamos energia fogyasztását.

→ Legmodernebb hőszivattyús, VRV rendszer: a fűtés-, hűtés- és légtechnikai rendszerek üzemeltetését az üzemidő/igény szerint, az időjárás, a napsugárzás, a szélerősség, a belső kihasználtság, jelenlét, légminőség alapján optimalizálják. A VRV rendszer önmagában egy megújuló energiaforrás is. Ennek energiáját szoláris panelekkel megtámogatva például a kerékpáros öltöző zuhanyzójában használhatjuk újra. Így lehetőség lesz arra, hogy az öltöző energiafelhasználását csak megújuló energiából fedezzük.

→ Napenergiából nyert áramtermelés.

→ Résvizek hasznosítása locsolásra: az épület környezetéből származó talajvizeket becsatornázzák és locsolásra használják fel.

→ A tudatos épület program keretében a bérlők saját maguk termelhetnek energiát. Minden általuk megtermelt – bicikliből, taposóból származó – energiából dupla annyit kapnak vissza a villanyszámlában. Ezeket az energiákat leginkább telefonok és egyéb eszközök feltöltésére használhatják.

→ Az épület adta állandó visszajelzések alapján képesek lesznek kevesebb energiát fogyasztani.

→ Az uniós törekvést lekövetve a szén-dioxid csökkentésére törekszenek, minimalizálják a közvetlen és közvetett káros anyag kibocsátást.

→ Minden helyiség hőmérséklete az épületfelügyeletből is vezérelhető, minden önálló egység energia fogyasztása regisztrálható, elemezhető és nyomon követhető: mérők elhelyezése a villamos-, gáz- és hőenergia, illetve a vízellátás rendszerében.

→ A bérlői dedikált fogyasztói pontok elhelyezésén túl minél több berendezés energiafelhasználását regisztrálják, majd elemzik. Így még hatékonyabb rendszer kialakítására van lehetőség.

→ Lekövethető az épületben a megújuló, visszanyert energiák mennyisége és ennek az optimalizált felhasználása.

→ Világítások működtetésének összehangolása a tényleges jelenléttel és megvilágítással, napsütéssel.

→ Nem használt területek csökkentett üzemű működtetése, pl. légtechnika, világítás lekapcsolása. Használatával különböző tarifák ütemezett vagy dinamikus alkalmazását lehet elősegíteni.

→ A rendszer üzeneteket küld SMS-ben és e-mailben.

→ A rendszert QR-kóddal is fel lehet vértezni, amelynek révén a gépek, események, helyszínek is felcímkézhetőek és mobilról is könnyen elérhetők. ( Jogosultságfüggő természetesen).

→ CO2 szerinti levegő szabályozás, állandó levegőminőség felügyelet, ami akár meg is jeleníthető a mellékelt információs felületen (bejelentő felület átalakul információs felületté).

→ Villamos fogyasztások, víz felhasználás egy applikáció segítségével weben, vagy mobilon is látható és különböző szolgáltatások is fűzhetőek rá.

→ Kijelzőn megjelenő napi üzemeltetési adatok, amelyek a lobbyban, illetve a felhasználók személyre szabott oldalán jelennének meg.

→ Parkoló foglalás, beléptetés, Google alapú navigáció küldése (intelligens vendégvárás, előregisztrálás), tömegközlekedési információk, legközelebbi járatok indulása állandó frissítéssel.

→ Heti rendszerességgel frissülő jelentés az épület környezetre gyakorolt hatásáról: a CO2 egyenérték kimutatása az éppen aktuális trenddel (pl.: Tölgyfa-egyenérték. A tölgyfa-egyenérték megmutatja, hogy az energia felhasználásának szén-dioxid kibocsátását hány egészséges tölgyfa képes semlegesíteni 50 év alatt).

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.