Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az USA földgázárai az egekben

Pletser Tamás, Erste Research | 2018.11.21. 11:41

A szokatlanul hideg idő és az 5-éves átlaghoz képest alacsony betárolt készletek az USA földgáz áraiban is meglátszanak. A korábbi 3 dollár/MMBTu szintről közel 5 dolláros szintig emelkedett a napokban az árfolyam. Az árakat rövidtávon a tél mozgatja, de a tavaszi hónapokban jó eséllyel visszatérünk a korábbi szintekhez.

A decemberi és a jövő májusi gázár alakulása (dollár/MMBtu)
Forrás: Bloomberg

Látszik, hogy a befektetők csak a téli időszakra várják az árak emelkedését. A tavaszi időszakban visszatérhetnek a normál, 3 dollár alatti árakhoz. Az USA-ban a következő két évben ráadásul jelentősen nő a földgázkínálat, amivel nehezen tart lépést a kereslet az LNG export és gázalapú áramtermelésből eredő fogyasztásrobbanás ellenére.

Az USA tárolt földgáz mennyisége és az 5 éves átlag (milliárd köbláb)
Forrás: EIA

A fő oka a jelentős áremelkedésnek, hogy az USA betárolt földgázkészlete, mely jelenleg 3.247 milliárd köbláb, 5 éves átlag alatt vannak 601 milliárd köblábbal és a tavalyi év alatt 528 milliárd köblábbal. A földgázkészletek október végéig emelkednek, majd a hőmérséklet lehűlésével csökkennek, hiszen nő a fűtési célú igénybevétel. Az áremelkedéshez hozzájárul a hideg idő is: a meteorológiai előrejelzések szerint az  sarkvidéki vortex-nek köszönhetően az átlagosnál hűvösebb lesz az idei tél. Az októberi átlaghőmérséklet is kilenc éve először a sokévi átlag alatt volt. Ha tehát valóban igaza lesz a meteorológusoknak és valóban hideg tél lesz az észak-amerikai kontinensen, akkor a rövidtávú ralli tovább folytatódhat.

  Pletser Tamás, Erste Research
Címkék
#földgáz   #földgázkínálat   #gázár   #LNG   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.