Vállalatok

A járvány is lassítja a román és a szerb gázterveket

NRGreport | 2020.04.14. 09:53

A termelői és kereskedői elbizonytalanodás mellett a jelenlegi járványügyi helyzet és az alacsony európai gázárak is nehezítik a Fekete-tengeri gázvagyon kitermeléséről szóló beruházási döntést – nyilatkozta Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

A romániai határkeresztező második fejlesztési szakaszának kapacitás aukciója kapcsán Ferencz I.Szabolcs a Világgazdaságnak elmondta, hogy némi termelői és kereskedői oldali elbizonytalanodás továbbra is fennáll a Fekete-tengeri gázvagyon kitermeléséről szóló, évek óta húzódó végleges beruházási döntéssel kapcsolatban (FID), melyet alighanem a jelenlegi járványügyi helyzet és az Európa-szerte jellemzően alacsony gázárak is tovább nehezítenek. „A piaci szereplők nem mernek és nem tudnak ilyen piaci körülmények között hosszútávú döntéseket hozni, és ez a körülmény jelentős hatással bír a ROHU projekt második fejlesztési szakaszának megvalósítására is” -fogalmazott a vezérigazgató.

Forrás: FGSZ

Ferencz I.Szabolcs a szerb határkeresztező kapacitás aukcióját illető kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a vállalat elkötelezett a szerb-magyar határkeresztező mihamarabbi fejlesztése iránt. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy ez a kiemelt jelentőségű projekt számos technikai egyeztetést igényel mind szerb partnereinkkel, mind további csatlakozó szomszédos szállítási rendszerüzemeltetőkkel a potenciális regionális tranzitútvonalak előtt álló egyes korlátok lebontása, illetve ezen útvonalak átjárhatóságának biztosítása tekintetében. Ezt a bonyolult többszereplős tárgyalási folyamatot kezdte hátráltatni a kialakult járványügyi helyzet. Annak érdekében, hogy az új határkeresztező fejlesztése ne szenvedjen további késedelmet és hogy ez a szállítási útvonal a következő gázév kezdetétől – 2021. október elsejétől – mindenképp rendelkezésre álljon, az Energiahivatal határozataiban úgy döntött, hogy az FGSZ-nek egy feltétel nélkül megvalósítandó 6 mrd m3/év kapacitású infrastruktúra-fejlesztési beruházásra irányuló javaslatot kell előterjesztenie, majd ezt követően az ezt célzó beruházást megvalósítania. A vállalat – a MEKH idevonatkozó határozatait megelőlegezve – a beruházás részletes kiviteli tervezési és előkészületi fázisát már idén januárban, saját előfinanszírozásban megkezdte. Az FGSZ-nél a kialakult járványhelyzet eredményezte nehézségek ellenére is úgy látják, hogy 6 mrd m3/év szállítására alkalmas infrastruktúra kivitelezése 2021. október 1-ig megvalósítható; pillanatnyilag nem azonosítanak olyan akadályt, ami veszélyeztetné ezt a határidőt. A déli betáplálási pont kapacitásának esetleges további bővítése egy későbbi aukció eredményétől fog függeni, amelyre – ugyancsak a határozatban előírt határidőre és módon – javaslatot tesznek majd.

A vezető kiemelte, hogy a magyarországi földgázszállítás a járványügyi helyzet alatt is folyamatos és stabil, és a megszokott módon zajlik. „A magyarországi földgázszállítás folyamatos és stabil, a rendkívüli helyzet közepette is a megszokott módon zajlik. A rendszerhasználók, a csatlakozó hazai és külföldi rendszerüzemeltető partnerek, a külföldi szállítók, a hazai termelők, a tárolók és az elosztók is zavartalan működésre számíthatnak az FGSZ részéről” – hangsúlyozta a vezérigazgató. A pandémiás helyzetet elemezve pedig hozzátette, hogy „az FGSZ munkatársai hazánk energiaellátásában kulcsszerepet játszanak, ami hatalmas felelősség, ezt ők pontosan tudják és átérzik, így „szocializálódtak” évtizedek óta. Fegyelmezetten betartják a védekezés érdekében hozott előírásokat, és elkötelezetten végzik a munkájukat ebben a rendkívüli helyzetben is – hozzáállásuk példaértékű.” Ferencz I. Szabolcs szerint a munkavédelmi eszközök biztosítottak az FGSZ dolgozói számára, és megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak a kéz- és felületfertőtlenítő szerek is – ezeket április elejétől a MOL Hygi termék biztosítja.  Egyes típusú maszkokból pedig még munkatársak családtagjai is kaptak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.